avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interpretarea Ordinului nr. 1162 din 31/08/2010 emis ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interpretarea Ordinului nr. 1162 din 31/08/2010 emis de Ministerul Sanatatii

Consultul ORL e obligatoriu pt Grupa 1 (fosti amatori) de conducatori auto?

Ordin nr. 1162 din 31/08/2010 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul mentioneaza:
- la art. 2 se definesc grupele de conducatori, grupa 1 fosta amatori, grupa 2 fosta profesionisti:
"Art. 2. - În sensul prezentului ordin, conducătorii auto se clasifică în două grupe:
a) grupa 1: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE;
b) grupa 2: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E."

- in Anexa la punctul 2 se mentioneaza:
"2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare."


Doresc interpretarea celor de mai sus:
1. in punctul 2 al anexei se mentioneaza ca doar cei din grupa 2 (profesionistii) sunt obligati sa obtina avizul ORL de APT al unei unitati de asistenta medicala;
2. cei din grupa 1 (amatorii) sunt obligati sa obtina avizul ORL de APT in fisa de consultatii medicale de tip A (B) pt conducatorii de autovehicole ce se face la obtinere/preschimbare carnet de conducere?

Pentru a sustine faptul ca actualul ordin consider ca nu obliga la control pe cei din grupa 1 (amatori), va aduc aminte formularile din ordinele ce nu mai sunt valabile (inlocuite de actualul Ordin nr. 1162 din 31/08/2010):
- in ORDINUL nr. 350 / 12.04.2003 se definesc grupele:
"1.1. În accepţiunea prezentei anexe, conducătorii de autovehicule şi tramvaie se clasifică în două grupe:
-grupa A (conducători amatori);
-grupa B (conducători cu atestat profesional)."
- in acelasi ordin se mentioneaza:
"6. Standarde minime de sănătate şi incompatibilităţi legate de afectarea auzului
Grupele A şi B:
6.1. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitanţilor ori şoferilor din grupele A sau B conform opiniei unei autorităţi medicale competente. Examinarea va lua în considerare posibilităţile de echipare specială a vehiculelor."


Asa cum se observa in ordinele vechi se mentiona obligativitatea ambelor grupe de a efectua consultul ORL de specialitate, insa in ordinul nou se mentioneaza doar Grupa 2.

Cum interpretati cele de mai sus? V-ati intalnit din 2010 cu astfel de cazuri?
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
infoleg, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot da de permis? TheRoW TheRoW Buna ziua, as dori si eu sa va intreb daca pot da de permisul de conducere. Subliniez ca am probleme cu auzul dar am aparate auditive si aud foarte bine cand ... (vezi toată discuția)
Raspuns referitor la retinerea permiselor si obligarea refacerii analizelor persoanelor cu handicap mediu - atacarea acestuia in contencios administrativ ovidiu7676 ovidiu7676 mai explicit in urma unei petiti am primit raspuns referitor la retinerea permiselor si OBLIGAREA refaceri analizelor a persoanelor cu handicap la gramada ... (vezi toată discuția)
Conducere cu aparat auditiv Nadia40 Nadia40 Buna seara,intrebarea mea este ...daca sotul meu dupa sia pierdut auzul la o ureche si trebuie sa poarta aparat auditiv mai poate conduce?Este sofer de tir si ... (vezi toată discuția)