avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... CSM admite ca Legea avocaturii sa fie in permanenta ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

CSM admite ca Legea avocaturii sa fie in permanenta schimbare

La sediul Parlamentului,au loc mereu intalniri ale unor grupari politice cu scopul de a discuta cu toti factorii interesati, ultimele modificari aduse legii avocaturii. La acest eveniment au participat, bineinteles, numai avocati. Desi legea le priveste intr-o masura substantiala si pe celelalte categorii de juristi (magistrati sau consilieri juridici), nicio organizatie care ar trebui sa protejeze activitatile acestora din urma nu a participat la discutii, desi au existat si exista opinii ale membrilor acestor profesii.

Propun o dezbatere pe acest site juridic pentru a comenta cu privire la schimbarile legislative privind profesia de avocat si cea de consilier juridic.


Chiar daca aparent dezbaterea propusa ar interesa numai avocatii, prin insasi modificarile aduse prin O.U.G. nr. 159 din 2008 as zice eu ca intereseaza toate celelalte profesii juridice, dar mai ales consilierii juridici. De ce? Deoarece chiar daca prin Legea nr. 514 din 2003 a consilierului juridic (o lege cu multe imperfectiuni, neadaptata la legislatia si realitatile europene) consilierii juridici sunt incompatibili cu avocatii, in cuprinsul ei se face referire adeseori la legea avocatilor, asa incat orice modificare a Legii 51/1995 ne priveste in mod direct.

In noile modificari aduse prin O.U.G. nr. 109 din 2008 se spune ca doar consilierii juridici care au o vechime de 5 ani si au sustinut examen de definitivat pot intra cu examen ca avocati definitivi. Va rog sa observati ca potrivit Statutului Profesiei de Consilier Juridic toti cei care au profesat inainte de aparitia Legii 514/2003 sunt considerati consilieri juridici definitivi, fara niciun examen. Ce se va intampla cu acestia daca vor vrea sa intre in avocatura?

De asemenea este necesar ca in viitor consilierii juridici sa poata fi trecuti la liber-profesionisti, chiar daca ei ar reprezenta doar persoane juridice sau sa fie asimilati avocatilor, iar prin Lege, la nivel national, sa fie decisa infiintarea unui unic colegiu (ordin, uniune nationala) al consilierilor juridici, din care, ope legis, sa faca parte toti consilierii juridici din Romania, similar avocatilor".

Desigur, una dintre aluziile subtile din mesaj, se refera si la organismele ce privesc activitatea consilierului juridic care, se pare ca nu au inca acceptul tuturor celor care profeseaza, sau macar al majoritatii.

Cu toate acestea, un bun inceput pentru a ii convinge pe consilierii juridici de aspectele pozitive pe care le poate avea o "voce unica" ar fi fost si prezenta la acest eveniment si contracararea tuturor prevederilor din ultimele modificari aduse legii avocaturii, care vizeaza si prejudicieaza profesia de consilier juridic, adica acele persoane care aleg o profesie juridica asemanatoare celei de avocat, fara insa a plati numeroase taxe la o institutie care ofera contraservicii discutabile si discutate chiar si de majoritatea avocatilor.

Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 11:58, 16 Februarie 2011
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10/2011 privind abrogarea alin. (8) al art. 39 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

Avand in vedere dispozitiile alin. (8) al art. 39 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, prin care se instituie pentru prima data in reglementarea romana o cauza de nepedepsire circumstantiata la exercitarea unei profesii liberale cu legatura directa si impact profund asupra activitatii judiciare, fiind in acelasi timp singura de acest gen cu privire la o anumita categorie de subiecti activi calificati — participanti in calitate de instigatori sau complici la savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala, tinand cont de faptul ca reglementarile cu caracter general si sanctiunea penala in mod special raspund unor nevoi constatate la nivel social, un astfel de text poate fi de natura sa aduca prejudicii insesi exercitarii profesiei de avocat, punand la indoiala probitatea membrilor profesiei, care sunt, in egala masura, vectori in procesul de stabilire a circumstantelor cauzei si dezlegarii pricinii.

Avand in vedere ca elementele prezentate mai sus constituie o situatie de urgenta si extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic. — Alineatul (8) al articolului 39 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 98 din 7 februarie 2011, se abroga.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneaza:
Ministrul justitiei,
Catalin Marian Predoiu

Bucuresti, 9 februarie 2011.
Nr. 10.

Publicata in Monitorul Oficial nr. 113/14.02.2011

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce urmeaza dupa licenta de drept? ContSters172518 ContSters172518 Poate radeti de intrebarea mea,dar sunt nelamurita,si de aceea va rog sa ma ajutati sa pun ordine in mintea mea:deci,obtin diploma de drept,dupa aceea care ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de consilier juridic Marius Radi Marius Radi Buna seara. Cu permisiunea dvs., as dori sa va abordez cu privire la urmatoarele aspecte. Mentionez de la inceput ca, nu am mai profesat in domeniul juridic, ... (vezi toată discuția)
Decizia Îccj (complet ril) nr. 15/2015 ContSters46578 ContSters46578 Prin Decizia nr. 15/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii și a constatat că \"fapta unei persoane care exercită activități ... (vezi toată discuția)