avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru CCC - interpretarea art. 11 din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru CCC - interpretarea art. 11 din OUG nr. 111/2010


Ne-am propus sa avem un bebe care sa se nasca in 2012. problema este ca din ordonanta 111/2010, nu inteleg ce vor sa zica prin art 11. Se modifica indemnizatie/regulile de acordare din 2012?
Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri deoarece chiar ma sperie gandul unor noi schimbari!
multumesc mult

Cel mai recent răspuns: anamaria b , utilizator 21:03, 2 Martie 2011
art 11 din OUG 111/2010 spune:
Art. 11. — (1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la art. 8 alin. (1) si (2), pe baza netransferabila, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
(2) Procedura de acordare se stabileste prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Iata ce spune art 8
Art. 8. — (1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca se afla in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a), precum si cei prevazuti la art. 2 alin. (4).
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 2, respectiv la art. 7 se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei in care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.
(4) In cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv de stimulentul de insertie, iar celalalt parinte nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile parintelui decedat.


Legat de intrebarea dvs privind modificarea indemnizatiei/regulilor de acordare din 2012..orice este posibil..asa ca, atunci cand intentionati sa deveniti parinte..nu va bazati foarte mult pe legile in vigoare, caci ele se tot schimba.
In principiu, art.11 face trimitere la art.2 si 8,, care la randul lor au prevederi ce intra in vigoare la 1 ianuarie 2011, craind impresia unei identitati de aplicare si din 1 ianuarie 2012.
Cu toate acestea, trebuie sa observati ca art.11 introduce explicit regula netransferabilitatii :hm:, dar si mai putin observabil pt. un nespecialist, necesitatea indeplinirii cumulative si simultane, de catre ambii soti, a conditiei de la lit. a) sau, alternativ, a celei de la lit.b). Mai mult, prin alin. (2) al aceluiasi articol 11, legiuitorul spune din nou foarte clar ca "procedura de acordare se stabileşte prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale". Ceea ce inseamna, in concluzie, dar si al naibii de paradoxal, ca desi vrea sa dea impresia unei oarecari;) similitudini de aplicare, anul 2012 poate aduce si alte modificari. Iar faptul ca acest lucru va cam sperie este de inteles in contextul actual. Numai ca schimbarile au devenit un fel de noua si neavenita regula de drept si legiferare, care in princcipiu, este nociva tocmaii scopului legiferarii: armonia si stabilittatea sociala. Tot ce puteti face este sa sperati (si sa speram) ca vor fi si modificari in bine!
Deci, inteleg ca din 2012, ambii parinti trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la literele a si b pentru ca mama sa beneficieze de indemnizatie? In acest caz, ce se intampla cu mamele singure?
Puteti, va rog, sa-mi explicati putin acest articol 11 impreuna cu lit a si b. Ce presupune acesta regula a netransferabilitatii??
Este normal ca procedura de acordare sa se stabileasca de ministrul muncii? Aici ne referim numai la procedura de acordare sau si la cunatumul indemnizatiei?
Imi cer scuze ca va innebunesc cu atatea intrebari, insa incerc sa inteleg care este situatia, iar acest articol imi este foarte neclar.
Multumesc
O problema un pic mai deosebita :
Ipoteza:
Am o fetita in varsta de 1an si 2 luni pentru care primesc indemnizatie.In doua saptamani soseste si fratiorul ei,iar sotul meu este angajat cu acte in regula.
Concluzie:
1Transfer de indemnizatie.
2Mama solicita indemnizatie pentru baietel.
3Ambii parinti pot beneficia de indemnizatie in paralel.(daca nu, litera de lege care interzice asa ceva)
Demonstratie:
............:stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal in concediu crestere copil elissar elissar Buna ziua ,imi spune si mie cineva,am inteles ca si tata ar fi obligat prin lege sa stea cu copilul acasa o luna ,poate ma ajuta ti cu informatii privind ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 1 luna bluesky_c3 bluesky_c3 Stiti cumva daca e in vigoare legea care permite tatalui sa stea o luna acasa in concediu de crestere a copilului daca mama alege sa stea 1 sau 2 ani? (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza art. 11 din oug nr. 111/2010? mareboys mareboys Am si eu o nelamurire cu privire la modul de interpretare a art. 11 din OUG.111/2010, care spune asa: Art. 11 (1) Dreptul la concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)