avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imputernicire asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imputernicire asociat

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: intr-o societate comerciala sunt doi asociati X (51%) si Y (49%). X are calitatea de administrator in societate(nu este angajat), iar Y nu este angajat. Din punct de vedere legal, se poate face o hot AGA semnata de cei doi asociati prin care se desemneaza ca Y sa reprezinta societatea si sa aiba drept de reprezentare a societatii?
Va multumesc anticipat
O zi buna
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:55, 6 Mai 2008
Inteleg ca e vorba de un SRL cu doi asociati, din care unul singur este administrator. Evident ca reprezentantul legal al acelei SRL este administratorul. Totusi, in multe situatii i se vor cere hotarari AGA semnate de ambii asociati. In acest sens, daca acest lucru se doreste a fi evitat, incheiati un contract de mandat din partea asociatului care nu va administra treburile curente ale societatii - la notar. Ganditi-va bine cata libertate de actiune ii dati asociatului-administrator, si nu dati procuri generale, in baza carora s-ar putea sa obtina de exemplu credite, sau in functie de notar, sa vanda/ipotecheze imobilele societatii.Puneti pe hartie exact domeniile in care il imputerniciti sa va reprezinte si sa semneze in locul dvs. hotararile AGA.
Ar fi vorba doar de semnarea de acte cu caracter curent: declaratii de depus la Administratia Financiara, obtinerea de caziere, informatii de la Administratie, ridicare de documente, semnarea de contracte in calitate de beneficiar, diverse mici achizitii. Cam acestea ar fi! Nu este vorba de credite sau alte contracte simiilare

Credeti ca este legal un asemnea contract (cu limitarile expuse mai sus) sub semnatura pruivata?
Imi puteti furniza eventual un asemenea model?
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
radujit, utilizator
...e vorba de un SRL...Y nu este administrator. De ce contract de mandat? imputernicirea ce are? contractul de munca e ok atat timp cat are are atasat si o fisa a postului in care sunt detaliate in mod exact toate atributiile
radujit a scris:

Ar fi vorba doar de semnarea de acte cu caracter curent: declaratii de depus la Administratia Financiara, obtinerea de caziere, informatii de la Administratie, ridicare de documente, semnarea de contracte in calitate de beneficiar, diverse mici achizitii. Cam acestea ar fi! Nu este vorba de credite sau alte contracte simiilare

Credeti ca este legal un asemnea contract (cu limitarile expuse mai sus) sub semnatura pruivata?
Imi puteti furniza eventual un asemenea model?

Avand in vedere ca acele acte cu caracter urgent sunt necesare permanent pe durata functionarii societatii, eu as proceda astfel: modificare act constitutiv, numirea unui al doilea administrator cu mentiunea ca primul are puteri depline , iar al doilea limitat la urm. acte: x, y, z precum si achizitii in limita sumei de ....
Evident , se vor indeplini formalitatile prevazute de lege.
Am vazut acum ca doriti ca asociatul neadministrator sa reprezinte societatea, deci subscriu la postul de mai sus-cu mentiunea ca se poate face si mai simplu-administratorul existent sa delege ( prin mandat autentic dupa parerea mea-va costa cam 50 de lei) o parte din atributii catre cel de-al doilea asociat, cu conditia ca actul constitutiv actual sa prevada pentru administratorul existent posibilitatea de delegare a atributiilor sale.

Alte discuții în legătură

Asociat plecat din tara hambra hambra Sunt asociat si administrator la o S.C., in cazul in care as pleca din tara pe o perioada mai mare (cca un an) pot imputernicii pe cineva sa ma reprezinte si ... (vezi toată discuția)
Procura de la asociat majoritar. cum fac ? peterstern peterstern intrebare scurta : X este asociat cu 70% intr-un SRL, Y are 30 % si este si administrator. X vrea sa plece din tara 3-5 ani si vrea sa-l imputerniceasca pe ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pt a reprezenta sc mihamagda mihamagda Buna ziua , Am o societate in care sunt asociata 50% . Amandoi administratori . Pot imputernici o terta persoana pentru a reprezenta soc in locul meu in ... (vezi toată discuția)