avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere personala pentru copil bursier
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere personala pentru copil bursier

Buna ziua !
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare.
Beneficiaza de deducere personala, salariatul al carui copil ( student ) are bursa de 350 lei ? Daca nu, ce se intampla cu copilul in ceea ce priveste asigurarea de sanatate ? El avand un venit neimpozabil ( bursa ), ce depaseste 250 lei asa cum este prevazut in Codul Fiscal, nu mai este considerat persoana in intretinere ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: argos1 , utilizator 12:11, 2 Mai 2008
Da, normal ca parintele beneficiaza de deducere personala. Mai ales ca bursa este ceva temporar si nu intra in categoria veniturilor impozabile. Intr-un semestru poate avea bursa, in altul poate sa nu mai beneficieze... Legea prevede ca exista obligatia legala de intretinere pentru copilul aflat in continuarea studiilor pana la varsta de 25 de ani, fara sa conditioneze aceasta obligatie de o eventuala bursa a studentului.
Bursa este meritul lui personal si beneficiaza de bani in plus datorita efortului sau personal.
Multumesc de raspuns, dar eu totusi nu m-am lamurit. Ma scuzati, dar conform art. 56 alin. (3) din Codul Fiscal,
" Persoana in intretinere poate fi sotia/ sotul, copiii....., ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar "
Totodata la Venituri neimpozabile art. 42 litera i) din Codul Fiscal sunt trecute ca si venituri neimpozabile bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat .
Atunci, ce trebuie sa inteleg de aici ?#-o
Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 2.500.000 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută.
(Normă metodologică din 22/01/2004 de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal)
Da, multumesc am inteles asta. Si atunci ce se intampla cu copilul ? Beneficiaza de asigurare de sanatate ? Ma scuzati, poate considerati ca sunt cam insistenta dar, eu lucrez la salarizare, copilul in cauza este al meu, pana acuma n-am mai avut cazuri de astea. In programul de salarii pe care-l avem la firma, daca nu il trec la persoane in intretinere, nu-l mai trece la persoane care beneficiaza de asigurari de sanatate. Daca il trec la persoane in intretinere imi calculeaza automat deducere personala. Deci, nu stiu ce sa fac.
Multumesc !
Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate .....

Bursa primita nu face parte din categoria veniturilor din munca, deci el este asigurat.
Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile legii. Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.

Alte discuții în legătură

Deducere personala, salariatul cu copil care are bursa talia talia Buna ziua, Beneficiaza de deducere personala, salariatul al carui copil (elev cls.XII -18ani) are bursa. (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pierdere calitate de asigurat CatalinZ1103 CatalinZ1103 Buna ziua!Sunt student,am bursa sociala de 250ron!Am mers la medicul de familie si m s-a spus ca nu sunt asigurat!Am dreptul la asigurare de sanatate?Pot sa ... (vezi toată discuția)