avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Facturare prestari sevicii catre persoane fizice
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Facturare prestari sevicii catre persoane fizice

Buna ziua!
Sunt traducator autorizat, PFA. In cazul in care am clienti persoane fizice si nu am incheiat cu ei contract de prestari servicii , cum intocmesc factura, "conform ..."? (In cazul clientilor persoane juridice trec contractul de prestari servicii.)La persoane fizice trec numai "servicii de traducere" si atat? Legea zice ca am obligativitatea de a emite factura catre persoanele fizice, de chitanta nu se specifica nimic, dar ma gandesc ca trebuie si factura si chitanta. Din pacate, inspectorul de la Finante nu m-a ajutat deloc, mi-a zis sa citesc legea, si atat.
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 18:21, 21 Februarie 2011
Inspectorul de la finante este obligat sa va indrume, este meseria lui.
Catre persoane fizice se emite factura numai daca se solicita sau daca este utila (daca sunteti platitor de TVA).
Nu sunt platitoare de TVA, si potrivit legii nici casa de marcat nu sunt obligata sa am.
Multumesc pt. raspuns.
Pentru persoane fizice, eu eliberez numai chitanta, doar daca imi cere fac si factura (nu mi-a cerut nimeni pina acum). Se scrie : c/v servicii traduceri. Pentru societati, chitanta + factura, "c/v servicii traduceri cf. contract". Unele societati doresc inscrise si lucrarile pentru care s-a eliberat factura.
Multumesc pt. raspunsul dvs. Chiar azi am fost iarasi la Adm. Financ. si mi s-a spus ca, nu sunt obligata sa emit factura la persoane fizice, ajunge si chitanta. Iar in cazul firmelor, pe baza contractului se poate emite 1 factura pe luna.Bineinteles, si de data aceasta mi s-a recomandat sa citesc ceva legislatie, de data aceasta OMF 3512/2008.
O zi buna va doresc.
A, si mi s-a spus sa precizez pe factura neaparat ce anume am tradus, de ex. buletin, etc.

Alte discuții în legătură

Pfa in ue - poate presta servicii in romania? Laura Ciobeica Laura Ciobeica Pentru ca am primit aceasta intrebare in forumul de traduceri de la utilizator, in incercarea de a ajuta, postez situatia descrisa: [i]Eu sunt PFA in ... (vezi toată discuția)
Tva in activitatea hoteliera Mihaela Irina Mihaela Irina Buna ziua, SC la care lucrez are ca obiect de activitate hoteluri si restaurante. La un control de la Finante pentru o rambursare de Tva ne-a fost atrasa ... (vezi toată discuția)
Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)