avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva in activitatea hoteliera
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva in activitatea hoteliera

Buna ziua,
SC la care lucrez are ca obiect de activitate hoteluri si restaurante. La un control de la Finante pentru o rambursare de Tva ne-a fost atrasa atentia ca in departamentul "Hotel" nu se emit corect bonurile fiscale, in sensul ca emitem bon fiscal pentru platile in numerar si cu carte de credit, iar pentru platile ce nu se efectueaza pe loc (ordin de plata, fila CEC, bilet la ordin) si pentru compensari nu emitem bon fiscal, ci doar factura fiscala. Domnii de la Finante sustin ca trebuie emis bon fiscal pentru toate modalitatile de plata enumerate mai sus.
Am solicitat lamuriri la Asistenta contribuabili si am primit un raspuns confuz, pe scurt: pentru persoane fizice se emite bon fiscal, petru persoane juridice se emite factura fiscala, fara nici o referire la modalitatea de plata. Trimiterile legislative facute de ei nu au nici o legatura cu problema mea.
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 20:40, 2 Martie 2009
se poate emite bon fiscal si pentru platile facute cu bo, op sau cec, numai ca trebuie sa specificati pe bonul fiscal la modalitate de plata credit
Subiect: RE: Tva in activitatea hoteliera vs obligativitate eliberare bon fiscal la plati cu BO sau OP

In aceasta speta eu am urmatoarea parere:

Atunci cand un client persoana fizica obisnuita (populatia cum e definita generic in art.1 din OUG nr.28/1999 rep, mai précis: necomerciant sau de profesie liberala) face plata unor servicii hoteliere cu BO, OP sau CEC (adica prin banca) este obligatorie emiterea bonului fiscal prin aparate de marcat electronice fiscale (denumite generic case de marcat).

MIC COMENTARIU:
- Pe vremea OMF 425 din 1998 si chiar mai tarziu a OMF 1850 din 2004 , ba chiar a HG 831/1997 dar si a OMF 2055/2008 (azi deja abrogate) era foarte clar ca bonurile fiscale se emit numai atunci cand incasarile se fac in numerar, mai ales ca era in vigoare art.2, lit s) din OUG nr.28/1999 rep.;
- Azi, cand este in vigoare OG nr.47 care face Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
 Adica : incepand cu data de 03 septembrie 2007 data la care intra in vigoare OG nr.47/2007 se abroga lit.s) din art.2 din OUG nr.28/1999 rep., care prevedea ca se excepteaza de la oblligatia utilizarii caselor de marcat:
s)vânzările de bunuri şi prestările de servicii care nu se încasează integral în momentul livrării bunului sau prestării serviciului,

- azi cand, modurile de decontare (incasare) au evoluat – vezi platile cu cardul bancar, etc – incasarile de la populatie se pot face si cu aceste mijloace electronice, cand incasam de la populatie contravaloarea unui bun sau serviciu cu BO, OP sau CEC, vom parcurge urmatorii pasi:
 Emitere bon fiscal;
 Alegere ca forma de plata ( casele de marcat permit acest lucru prin soft-ul afferent) non cash (adica nu cu numerar);
 Pentru usurinta evidentei financiar contabile:
o Eliberarea unei facturi pe care sa mentionam ca serviciul va fi incasat cu OP,BO sau CEC;
o Atasarea la factura a bonului fiscal.

CONCLUZIE:
- Eu cred ca inspectorii MF au dreptate, trebuie emis bon fiscal si la incasarile cu BO,OP sau CEC.;
(e vorba de acei inspectori MF din comentariile de mai sus, aceia
care verificau rambursarea de TVA de la care a pornit prezenta
discuite).

- In ceea ce priveste raspunsul nenuantat dat de cei de la Minister, acest lucru este ceva obisnuit pentru acesti domni si se datoreaza a doua motive:
 Sunt ori rautaciosi;
 Ori sunt ignoranti.


Multumesc pentru raspunsuri.
:O Am mai primit o clarificare de la Minister prin care ei spun ca se emite bon fiscal numai pentru numerar si card, nu si pentru platile prin banca. Prin urmare totul e clar, dar in acelasi timp confuz. Vom vedea la primul control..... #-o
Chiar daca ati primit de la minister aceasta adresa prin care vi se spune ca se emite bon fiscal numai la incasarile in numerar si prin card, din OUG 28/1999 rep si legislatia complementara nu reiese in mod clar asa ceva. Si totusi, avand in vedere ca legea o fac cei de la minister (inclusiv prin interpretarile lor ... interpretari care ne amintesc uneori de degetul lui STALIN), va rog sa publicati pe FORUM raspunsurile primite de dvs. de la MF. Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmi- chitante sau casa de marcat? cactusul cactusul As vrea sa stiu daca intr-un cabinet stomatologic (CMI), pentru lucrarile efectuate pacientilor, este corect sa se taie chitante pentru plati efectuate cu ... (vezi toată discuția)
Utilizare casa de marcat. noiembriesm noiembriesm Extras din OUG 28/1999, legat de utilizarea casei de marcat. Art 1Agenţii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări ... (vezi toată discuția)
Garantie cazare - minibar hotel Moldi Moldi Buna ziua, Vreau sa opresc garantie la cazare pentru minibar clientilor walk-in. Ce documente trebuie sa emit pentru aceasta garantie (bon fiscal, ... (vezi toată discuția)