avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL LA MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL LA MOSTENIRE

BUNA ZIUA MA NUMESC MIHAELA SI AM SI EU O INTREBARE.MAMA MEA ARE UN APARTAMENT PE CARE L'A CUMPARAT PE NUMELE DE DOMNISOARA.TATAL MEU A MURIT ACUM 3 ANI SI EA VREA SA'L VANDA DAR NUMELE TATALUI MEU E ALTUL NUME PE CARE IL ARE SI MAMSA SI EU IN PREZENT.VREAU SA STIU DACA MAMA POATE SA VANDA APARTAMENTUL FARA APROBAREA MEA DEOARECE EU NU SUNT DEACOR CU VANZAREA LUI.EA NU STIU DE UNDE A AFLAT CA TREBUIE SA FACA SUCCESIUNE ASTFEL EU AM DREPTUL LA O PARTE DIN APARTAMENT.DECI INTREBAREA MEA E DACA MAMA POATE SA VANDA APARTAMENTUL FARA CA EU SA AM NICI UN DREPT LA MINIC.
Cel mai recent răspuns: MIHA_1612 , utilizator 10:42, 5 Mai 2008
Apartamentul de care vorbiti dvs cand a fost cumparat de catre mama? Din mesaj reiese ca mama dvs l-ar fi cumparat inainte de casatorie.
Daca l-a cumparat inainte de casatorie, atunci acest apartament este bun propriu al mamei dvs si-l poate vinde.
Daca este bun comun (cumparat in timpul casatoriei), atunci acest apartament nu-l poate vinde.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce inseamna cumparat pe numele de domnisoara? Daca l-a cumparat inainte de casatoria cu tatal dvs., nu aveti nici un drept si nu trebuie facuta nici o succesiune in legatura cu acest apartament - eventual in legatura cu alte bunuri care au apartinut tatalui dvs.
In aceasta ipoteza mama poate vinde apartamentul cui si cand vrea, fiind bunul ei propriu. Schimbarea numelui nu are nici o relevanta - la notar va prezenta certificatul de casatorie din care va rezulta aceasta schimbare- nu s-a schimbat proprietarul, ci doar numele de familie a acestuia prin casatorie, ceva foarte normal si frecvent.
elis a scris:

Apartamentul de care vorbiti dvs cand a fost cumparat de catre mama? Din mesaj reiese ca mama dvs l-ar fi cumparat inainte de casatorie.
Daca l-a cumparat inainte de casatorie, atunci acest apartament este bun propriu al mamei dvs si-l poate vinde.
Daca este bun propiu (cumparat in timpul casatoriei), atunci acest apartament nu-l poate vinde.


Bun comun.
In rest, de acord =D>
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Ai dreptate .... o sa rectific :D
Din punctul meu de vedere exista 2 situatii:
1. Apartamentul a fost cumparat de catre mama dvs. inainte de casatoria cu tala dvs. , in aceasta situatie, fiind bun propriu poate dispune dupa bunul sau plac. Adica poate sa il vanda fara a va cere acordul dvs.
2. A doua situatie in care apartamentul a fost cumparat de mama dvs. pe numele de domnisoara, dar in timpul casatoriei, situatie in care este bun comun al sotilor. Conform succesiunii legale mamei dvs. ii va reveni o cota de 1/4 iar dvs. o cota de 3/4 din apartament daca mostenirea este formata doar din atat. Trebuie tinut seama si de dreptul special de abitatie al sotului supravietuitor.
In speranta ca am putut fi de folos..

Alte discuții în legătură

Succesiune anicel anicel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune: Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)
Lamurire sorinela_br sorinela_br Buna ziua, imi cer scuze daca nu am incadrat corect intrebarea in categoria forumului, sunt noua pe aici. Sa trec direct la subiect: - o familie ... (vezi toată discuția)
Buna. mama mea a decedat cu putin timp inainte. am deschis procesul ... Aquavia32 Aquavia32 Buna. Mama mea a decedat cu putin timp inainte. Am deschis procesul succesorial, si am o nelamurire. Mama cumparat un apartament cand eu m-am nascut. Dupa 8 ... (vezi toată discuția)