avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL LA MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL LA MOSTENIRE

BUNA ZIUA MA NUMESC MIHAELA SI AM SI EU O INTREBARE.MAMA MEA ARE UN APARTAMENT PE CARE L'A CUMPARAT PE NUMELE DE DOMNISOARA.TATAL MEU A MURIT ACUM 3 ANI SI EA VREA SA'L VANDA DAR NUMELE TATALUI MEU E ALTUL NUME PE CARE IL ARE SI MAMSA SI EU IN PREZENT.VREAU SA STIU DACA MAMA POATE SA VANDA APARTAMENTUL FARA APROBAREA MEA DEOARECE EU NU SUNT DEACOR CU VANZAREA LUI.EA NU STIU DE UNDE A AFLAT CA TREBUIE SA FACA SUCCESIUNE ASTFEL EU AM DREPTUL LA O PARTE DIN APARTAMENT.DECI INTREBAREA MEA E DACA MAMA POATE SA VANDA APARTAMENTUL FARA CA EU SA AM NICI UN DREPT LA MINIC.
Cel mai recent răspuns: MIHA_1612 , utilizator 10:42, 5 Mai 2008
Power_info a scris:

2. (...). Conform succesiunii legale mamei dvs. ii va reveni o cota de 1/4iar dvs. o cota de 3/4 din apartament daca mostenirea este formata doar din atat.
In speranta ca am putut fi de folos..

Colegul se refera la aceste cote luand in calcul doar jumatatea din apartament ce ar putea apartine sotului, daca ar fi bun comun. Ca... cealalta jumatate oricum ar apartine doar sotiei...:P
Power_info a scris:

Conform succesiunii legale mamei dvs. ii va reveni o cota de 1/4 iar dvs. o cota de 3/4 din apartament daca mostenirea este formata doar din atat. Trebuie tinut seama si de dreptul special de abitatie al sotului supravietuitor.
In speranta ca am putut fi de folos..


Cotele sunt corecte, dar masa succesorala a tatalui nu este decat de 1/2 din apartament - deci in cazul in care este un bun comun al sotilor, dvs. ca fiica veti mostenti 3/4 din cota de 1/2 a tatalui, deci 3/8 din apartament, iar mama 1/4 din cota de 1/2 a tatalui deci 1/8 din apartament, care se adauga la cota ei proprie de 1/2, totalizand 5/8 din apartament.
Totusi, daca a cumparat apartamentul pe numele de domnisoara cel mai sigur e ca a facut-o inainte de casatorie...
buna ziua v'a multumesc pt informatie.Apartamentul e pe numele de domnisoara dar mama era casatorita cu tatal meu atunci cand a cumparat apartamentul.
In aceste conditii, apartamentul este bun comun. Ambii parinti au o cota de 1/2 din apartament (cotele efective care va revin din masa succesorala vi le-a spus Diana). Prin urmare, mama dvs nu poate vinde acel apartament.
buna ziua revin cu unele amanunte legate de problema mea.Am aflat ca apartamentul are contractul incheiat in anul 1976 iar mama e casatorita cu tata din 1978 insa apartamentul nu a fost cumparat in 1976 deoarece l'a cumparat in rate pe timp de 20 de ani deci mama a platit ratele in timpul casatoriei.In acest caz se considera bun conum?Are dreptul sa'l vanda fara acordul meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune anicel anicel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune: Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)
Lamurire sorinela_br sorinela_br Buna ziua, imi cer scuze daca nu am incadrat corect intrebarea in categoria forumului, sunt noua pe aici. Sa trec direct la subiect: - o familie ... (vezi toată discuția)
Buna. mama mea a decedat cu putin timp inainte. am deschis procesul ... Aquavia32 Aquavia32 Buna. Mama mea a decedat cu putin timp inainte. Am deschis procesul succesorial, si am o nelamurire. Mama cumparat un apartament cand eu m-am nascut. Dupa 8 ... (vezi toată discuția)