avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dreptul de proprietate in materie comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dreptul de proprietate in materie comerciala

In cazul in care intr-un contract plata se face la termen si se mentioneaza ca dreptul de proprietate se transfera la momentul platii integrale a marfii, cumparatorul poate dispune de ea ca un bun proprietar?
Vanzatorul poate sa o ia inapoi oricand are chef? Conform Codului fiscal, art.128, as zice ca nu dar as vrea sa mai aud si parerea unor specialisti, pentru ca mi-am data seama ca asta sunteti.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters49158 , utilizator 22:08, 9 Mai 2008
despre ce fel de bunuri este vorba? Daca ne referim la bunuri mobile, transferul de proprietate se produce la data predarii lor, exceptie facand leasingul, reglementat prin OG 51/97, unde utilizatorul are pe perioada derularii contractului doar posesia si folosinta, insa poate opta la finalul contractului, prin plata valorii reziduale a bunului, la mentinerea acestuia in calitate de proprietar ( valabil atat la mobile cat si la imobile).
Chiar daca este trecuta aceasta prevedere in contract cu privire la transfer sau se mentioneaza dreptul de retentie a marfii, daca e considerat un contract de vanzare-cumparare produse, marfa, etc. dreptul de proprietate se transfera la predarea acestora; e si firesc sa fie asa, intrucat plata in rate e o categorie derivata de stabilire a pretului si ea nu poate impiedica transferul de proprietate asupra bunului respectiv. Imaginati-va, eu cumpar alimente pentru un restaurant, dar nu le pot folosi, intrucat nu am achitat inca pretul, nu sunt proprietar si nu pot dispune de ele!.

In cazul in care nu este respectata obligatia de plata a cumparatorului, potrivit contractului, tot la instanta trebuie rezolvata problema, prin procedura speciala prevazuta de Og 119/07.
Multumesc mult de tot pentru raspuns. Este vorba de bunuri mobile si de un simplu contract de vanzare-cumparare.Cred ca nu am fost eu suficient de explicita.
ploredana a scris:

Multumesc mult de tot pentru raspuns. Este vorba de bunuri mobile si de un simplu contract de vanzare-cumparare.Cred ca nu am fost eu suficient de explicita.


Conform Codului Civil, ca regula generala transmiterea dreptului de proprietate opereaza de drept, din momentul incheierii contractului, chiar daca lucrul nu a fost predat si pretul platit.( art 1295 Cod Civil, identic cu 971 Cod civil francez si 1138 Cod Civil Italian, spre diferenta de alte legislatii care conditioneaza predarea lucrului-Austria, Germania, Olanda), iar cu aceasta ocazie se transmit si riscurile.Conditii: contract incheiat/lucruri individual determinate.
Acest text de lege are caracter dispozitiv, astfel incat PARTILOR LE ESTE PERMIS SA DEROGE DE LA REGULA.
Ele pot amana transferul proprietatii la implinirea unui termen, sau a unei conditii, ori pot transmite dreptul de proprietate fie doar la predarea bunului, fie la plata pretului, daca lucrul este individual determinat, iar aici este cazul dvs.termenul fiind reprezentat de data la care plata s-a efectuat integral.
Aceasta situatie trebuie prevazuta in contract-asa cum este la dvs- altfel operand regula transmiterii de drept a proprietatii
Chiar daca proprietatea nu s-a transmis, vanzatorul nu poate solicita inapoi bunul, intrucat in baza contractului de vanzare-cumparare este stipulat UN TERMEN, care inseamna scadenta. Abia de la scadenta obligatia devine exigibila, iar daca cumparatorul nu plateste, vanzatorul are doua actiuni: una derivata din contract pt plata pretului sau revendicarea bunului.
In concluzie, pana la termen, vanzatorul nu poate solicita inapoi bunul, decat daca partile convin rezilierea contractului.

Sigur ca , nestiind despre ce bunuri mobile este vorba, mi se pare aberanta o asemenea clauza in cazul exemplului cu alimentele pt restaurant, dar poate fi OK in cazul bunurilor de folosinta indelungata, a caror substanta nu se consuma prin intrebuintare.
Altele sunt regulile insa, in materie comerciala, pt bunurile determnate generic.
Intrucat, din nefericire, timpul meu este limitat pt discutii pe forum, na voi opri aici.
Toate cele bune;)
Obiectul contractului il reprezinta materiale de constructii- in contract s-a stipulat clauza conform careia dr.de propr. se transmite in momentul achitarii integrale a pretului-intrebarea mea era: Putem sa vindem mai departe bunurile chiar daca nu le-am platit inca? Sa acceptam o astfel de clauza? Multumesc.

ploredana a scris:

Obiectul contractului il reprezinta materiale de constructii- in contract s-a stipulat clauza conform careia dr.de propr. se transmite in momentul achitarii integrale a pretului-intrebarea mea era: Putem sa vindem mai departe bunurile chiar daca nu le-am platit inca? Sa acceptam o astfel de clauza? Multumesc.




Incercati sa eliminati clauza intrucat va dezavantajeaza. NU EXISTA IN LEGE O NORMA IMPERATIVA care sa oblige vanzatorul sa amane transferul dreptului de proprietate in cazul semnalat de dvs.Inchipuiti-va ca in acest fel, nu va puteti desfasura activitatea in mod normal intrucat nu puteti vinde lucrul altuia.
Tine de vointa partilor de a amana sau nu transferul dreptului de proprietate-in cazul dvs-
Clauza e legala, repet, se poate insera in contract, dar ar fi oportuna in alte situatii .Incercati sa negociati cu ei.

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate ararin ararin Buna seara Va rog sa imi spuneti cand are loc transferul de proprietate, la primirea facturii fiscale de catre cumparator sau la achitarea acesteia? Va ... (vezi toată discuția)
Comanda magazin online livrata, clientul refuza primire moldenerg moldenerg Avem un magazin online si primim comenzi in flux constant. Cam una din 30 comenzi este data de clienti neserios, care refuza coletul. Deja am achitat ... (vezi toată discuția)
Proprietatea bunului-factura sau/si contract? marlen_dud marlen_dud As dori sa imi spuneti cand un client este considerat proprietar in cel putin urmatoarele cazuri: 1. La cumpararea unui autoturism (intre 2 societati ... (vezi toată discuția)