ploredana a scris:
Multumesc mult de tot pentru raspuns. Este vorba de bunuri mobile si de un simplu contract de vanzare-cumparare.Cred ca nu am fost eu suficient de explicita.
Conform Codului Civil, ca regula generala transmiterea dreptului de proprietate opereaza de drept, din momentul incheierii contractului, chiar daca lucrul nu a fost predat si pretul platit.( art 1295 Cod Civil, identic cu 971 Cod civil francez si 1138 Cod Civil Italian, spre diferenta de alte legislatii care conditioneaza predarea lucrului-Austria, Germania, Olanda), iar cu aceasta ocazie se transmit si riscurile.Conditii: contract incheiat/lucruri individual determinate.
Acest text de lege are caracter dispozitiv, astfel incat PARTILOR LE ESTE PERMIS SA DEROGE DE LA REGULA.
Ele pot amana transferul proprietatii la implinirea unui termen, sau a unei conditii, ori pot transmite dreptul de proprietate fie doar la predarea bunului, fie la plata pretului, daca lucrul este individual determinat, iar aici este cazul dvs.termenul fiind reprezentat de data la care plata s-a efectuat integral.
Aceasta situatie trebuie prevazuta in contract-asa cum este la dvs- altfel operand regula transmiterii de drept a proprietatii
Chiar daca proprietatea nu s-a transmis, vanzatorul nu poate solicita inapoi bunul, intrucat in baza contractului de vanzare-cumparare este stipulat UN TERMEN, care inseamna scadenta. Abia de la scadenta obligatia devine exigibila, iar daca cumparatorul nu plateste, vanzatorul are doua actiuni: una derivata din contract pt plata pretului sau revendicarea bunului.
In concluzie, pana la termen, vanzatorul nu poate solicita inapoi bunul, decat daca partile convin rezilierea contractului.
Sigur ca , nestiind despre ce bunuri mobile este vorba, mi se pare aberanta o asemenea clauza in cazul exemplului cu alimentele pt restaurant, dar poate fi OK in cazul bunurilor de folosinta indelungata, a caror substanta nu se consuma prin intrebuintare.
Altele sunt regulile insa, in materie comerciala, pt bunurile determnate generic.
Intrucat, din nefericire, timpul meu este limitat pt discutii pe forum, na voi opri aici.
Toate cele bune;)