In contract ce scrie?
Sau, de fapt, ce fel de contract e?
Despre transmiterea dreptului de propietatea s-ar putea scrie vreo juma' de tratat...
Vreo doua ideei ar fi acestea:
Regula este aceea a transmiterii de drept a proprietatii din chiar momentul inchierii contractului ("vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator... indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul nu se va fi predat si pretul nu se va fi numarat" - art 1295 c. civ)
Regula insa nu este imperativa, partile putand deroga de la ea in sensul transmiterii dreptului de proprietate numai de la predarea lucrului sau de la plata pretului sau de la indeplinirea unui termen sau conditii.
Dacă nu aţi convenit asupra momentului transferului dreptului de proprietate, iar bunul cumpărat este un bun cert, individualizat, sunteţi proprietar din momentul la care aţi bătut palma. Adică, din momentul în care s-a întîlnit oferta de vînzare cu acceptarea.
Transferul dreptului de proprietate şi a riscurilor de la vânzător la cumpărător are loc, potrivit legii române, în condiţii diferite, după cum obiectul vânzării îl formează mărfuri determinate în individualitatea lor sau numai generic.
În situaţia mărfurilor determinate în individualitatea lor, efectul translativ referitor la dreptul de proprietate şi la riscurile aferente operează în conformitate cu art.971 şi art.1295 Cod civil, de la data încheierii contractului comercial şi independent de data livrării sau preluării mărfii de către cumpărător.
Când obiectul vânzării îl formează bunuri determinate prin caractere generice, transferul dreptului de proprietate are loc în lipsă de clauză diferită, în momentul când marfa este individualizată, şi nu la data încheierii contractului comercial.
Modalităţile individualizării mărfii diferă potrivit uzanţelor comerciale, după cum livrarea implică circulaţia efectivă a mărfii sau numai circulaţia documentelor care o reprezintă.
În primul caz, marfa se individualizează în momentul predării cumpărătorului sau transportatorului terestru, maritim sau aerian.
Dacă însă vânzarea se consumă prin circulaţia documentelor reprezentative ale mărfii, predarea este adusă la îndeplinire prin remiterea acestora cumpărătorului.
În toate cazurile arătate, transmiterea dreptului de proprietate operează o dată cu individualizarea mărfii prin predare sau prin remiterea documentelor care o reprezintă.