avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauza in contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauza in contract de vanzare-cumparare

In contractul de vanzare cumparare marfa apare urmatoarea propozitie : "Marfurile care fac obiectul contractului de vanzare-cumparare raman in proprietatea vanzatorului pana la achitarea integrala a valorii acestora de catre cumparator."

Daca eu primesc factura, semnez de primire, asta nu inseamna ca eu devin propritarul marfii? Devin proprietar abia cand o achit?

Poate sa ma lamureasca cineva ce semnificatie are acea propozitie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Evelina Minulescu , Avocat 14:27, 15 Octombrie 2009
Art. 1295 c.civ. prevede urmatoarele:
"Vinderea este perfectã între pãrti si proprietatea este de drept strãmutatã de cumpãrãtor, în privinta vînzãtorului, îndatã se pãrtile s-au învoit asupra lucrului si asupra preþului, desi lucrul încã nu se va fi, predat si pretul încã nu se va fi numãrat."

Insa aceasta regula nu este imperativa, fapt pentru care s-a putut cuprinde in contractul de vanzare-cumparare clauza precizata de Dvs.:

Marfurile care fac obiectul contractului de vanzare-cumparare raman in proprietatea vanzatorului pana la achitarea integrala a valorii acestora de catre cumparator.


In cazul Dvs., primirea facturii nu echivaleaza cu plata marfii, fapt pentru care transferul dreptului de proprietatea asupra marfii nu se va produce in momentul in care marfa este preluata de cumparator ci este conditionata de achitarea integrala a pretului catre vanzator.
Este legal asa ceva? In cazul in care eu sa spunem nu platesc la termen, conform acelei clauze ar insemna ca furnizorul poate sa imi ia marfa?#-o

Da, clauza este legala.
Este legal inclusiv ca furnizorul sa poata sa recupereze marfa proprietatea sa, insa asta cu respectarea procedurilor in vigoare.
clauza inserata in contractul despre care faceti vorbire reprezinta acordul de vointa al partilor. Contratul ste legea partilor. Atata timp cat o clauza nu este decalarata ca fiind abuziva, si atata timp cat ambele parti au agreeat-o, atunci aceasta se aplica in mod corespunzator.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer titlu de proprietate asupra unor marfuri gabriela f constantin gabriela f constantin Buna ziua, ma intereseaza cand se transfera dreptul de proprietate asupra unor marfuri vandute cu factura ( nu exista contract) cumparatorului- in momentul ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate ararin ararin Buna seara Va rog sa imi spuneti cand are loc transferul de proprietate, la primirea facturii fiscale de catre cumparator sau la achitarea acesteia? Va ... (vezi toată discuția)
Proprietatea bunului-factura sau/si contract? marlen_dud marlen_dud As dori sa imi spuneti cand un client este considerat proprietar in cel putin urmatoarele cazuri: 1. La cumpararea unui autoturism (intre 2 societati ... (vezi toată discuția)