albertokurtyan a scris:
In cazul bunurilor mobile (cum este si autoturismul) simpla POSESIE valoreaza PROPRIETATE.(cu exceptia pct. 2 sau existenta unui contract sau clauze speciale)
1. Momentul transmiterii facturii si al autoturismului este momentul vinzarii perfecte. Faptul ca nu este inca achitata nu are nici o importanta. Proprietar este cumparatorul de la data transmiterii. Poate sa nu mai plateasca niciodata daca reuseste sa evite executarea. Multi asa si fac.
2. Aici este smecheria. Ca sa evite situatia de la punctul 1, vinzatorul stipuleaza ca vinzarea este perfecta doar la data achitarii. Este posibila inserarea unei astfel de clauze. Daca nu spunea nimic, se aplica situatia de la pct. 1. Dar, prin vointa partilor, transferul proprietatii se poate amina si se poate conditiona de plata prealabila.
Nu are nici o importanta ce operatiuni contabile a facut, unilateral, cumparatorul in propria contabilitate. Nu sunt opozabile vinzatorului.
Importanta este conventia partilor mentionata pe factura. Factura valoreaza contract.
Vinzarea - cumpararea nu este o operatiune contabila, este o operatiune juridica.
Alberto Kurtyan
Ati raspuns la toate intrebarile mele, dar mai putin la una. Sfatuiti vanzatorul cum intra in posesia bunului sau.
Iritarea mea vine din faptul ca aceste prevederi sunt inutile daca nu au o utilitate practica imediata. Inventam clauze care nu-l ajuta pe vanzator sa intre in posesia bunului sau intr-o perioada mai scurta de timp decat ar recupera bani pe cale judecatoreasca.
Logica acerstei miscari este, ca daca cumporatorul nu plateste la scadenta sa poti recupera bunul imediat - ceace nu poti face decat in urma unui proces care dureaza si bunul in acest timp este folosit si sa-r putea sa numai vrei sa-l iei inapoi, prin urmare in acest caz urmaresti recuperarea pretului.