avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... proprietatea bunului-factura sau/si contract?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

proprietatea bunului-factura sau/si contract?

As dori sa imi spuneti cand un client este considerat proprietar in cel putin urmatoarele cazuri:
1. La cumpararea unui autoturism (intre 2 societati comerciale) , dreptul de proprietate al masinii este asigurat clientului doar prin factura (chiar daca aceasta nu este ahitata, inca) sau prin contractul de vanzare-cumparare?
2. Foarte multi furnizori inscriu in facturi urmatorul pasaj: " Marfa ramane in proprietatea furnizorului pana la achitarea integrala a facturii...". Este corecta o asemenea afirmatie? Dreptul de proprietate asupra marfii nu este transferat odata cu primirea marfii si a facturii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CRISTIAN1981 , utilizator 11:04, 10 Noiembrie 2009
In cazul meu, plangere penala abuz de incredere .......asa a decis avocatul angajat ca ar fi mai bine ......desi contractul pentru masina a foat garantat cu un cec care nu a avut acoperire...eu as fi mers pe inselaciune ....dar ma rog nu ma bag......Dar din pacate in cazul nostru masina se afla in curtea administratorului si desi am fost pana la el in "batatura " ne-a privit senin si a zis nu vreau s-o dau si acum asteptam pana cand nu stiu ......
Corect, daca spui ca a fost CEC, si eu la fel as fi spus.

Mai mult, depuneam plingerea penala pentru inselaciune la parchetul de la sediul vostru
iar plingerea pentru abuz la parchetul de la sediul firmei lui, ca sa aiba 2 belele.

Stii ca daca trec 3 ani pierdeti masina, nu?
Face actiune in constatare si o inmatriculeaza cum vrea el.

Alberto Kurtyan
Nu prea poate ptr, ca nu a achitat pretul si nici nu are cartea masini care nu a fost predata, deci nu vad cum ar putea adica normal nu ar putea........Dar cum in Romania orice este posibil mai stiii.......Asta tinand cont de faptul ca "organul" care se ocupa cu cercetarea cauzei la ''dojenit'' pe admin. sc. vanzatoare ca ar fi de rea credinta ca a introdus cec-ul in banca desi a fost sunat si anuntat de cumparatorul ca nu are disponibil in banca......deci nu m-ar mira sa treaca si actiunea posesorie desi el nu a platit pretul si are si clauza expresa in contract ca daca nu achita la termen inapoiaza masina ......asa ca ........
Iar in ceea ce priveste prescriptia mai mult ca sigur ca aceasta nu curge atata timp cat exista actiunea penala , nu ?
Pentru ca actiune penala a fost inaintata in vederea recuperari bunului
Daca autoturismul este in posesia altcuiva, indiferent de unde-l iei savarsesti furt.
Executorul il poate ridica in temeiul unui titlu executor.
Daca autoturismul este in posesia unei persoane fara nici un titlu trebuie revendicare.
Societatile de leasing au in contract clauza care le permite sa ridice bunul daca nu se achita ratele.
:))Proprietatea este de drept stramutata indata ce partile s-au inteles asupra lucrului si pretului, chiar daca lucrul nu s-a predat si pretul nu s-a platit. Ma refer la dreptul de proprietate. celelalte aspecte legate de plata pretului si predarea bunului in caz de rea-vointa, se pot rezolva pe calea unei actiuni in justitie de pretentii plus daune interese, respectiv revendicare mobiliara. daca exista o clauza contractuala ca bunul va fi predat odata cu plata pretului, acets lucru asa se va intampla, insa proprietarul de drept al masinii este cumparatorul de la data acordului de vointa. :)
Daca contractul are clauze ca poate constitui titlu executoriu in realizarea obligatiilor de a preda bunul sau de cealalta parte de a plati pretul, atunci oricare dintre aceste obligatii pot fi aduse la indeplinire de un executor judecatoresc in baza procedurii de executare mobiliara directa (obligatie de a face- predarea bunului) sau indirecta (in cazul obligatieie de plata a pretului).:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contract de vanzare-cumparare ARIANA_2007 ARIANA_2007 In contractul de vanzare cumparare marfa apare urmatoarea propozitie : \"Marfurile care fac obiectul contractului de vanzare-cumparare raman in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Transferul dreptului de proprietate Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G -transferul dreptului de proprietate al unui autoturism de la o firma, la o persoana fizica opereaza printr-o factura emisa de firma si semnata de cumparator ? ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate in materie comerciala ContSters57637 ContSters57637 In cazul in care intr-un contract plata se face la termen si se mentioneaza ca dreptul de proprietate se transfera la momentul platii integrale a marfii, ... (vezi toată discuția)