avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum recuperez amenda contraventionala platita?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum recuperez amenda contraventionala platita?

daca inaintez contestatie impotriva unui p-v de contraventie dar ca sa fiu sigur platesc si amenda (ca sa platesc jumatate) trebuie sa cer restituirea prin cererea de contestatie ori e valabila hotararea prin care se anuleaza procesul verbal sau se inlocuieste cu avertisment.
si daca instanta imi da o solutie favorabila cum recuperez banii ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 06:59, 25 Februarie 2011
sansele sa anulati un PV in general sunt foarte mici- ganditi-va ca aveti de trecut prin doua instante, de fond si de recurs. Cu avertismentul sansele ar fi mai mari, depinde pentru ce ati fost sanctionat si despre ce suma e vorba (cu cat e mai mica, cu atat sansele de avertisment sunt mai mari).Prin achitarea sanctiunii se va interpreta ca v-ati recunoscut culpa, deci nu cred ca mai aveti vreo sansa la anulare PV sau avertisment.
nitmar a scris:

sansele sa anulati un PV in general sunt foarte mici- ganditi-va ca aveti de trecut prin doua instante, de fond si de recurs. Cu avertismentul sansele ar fi mai mari, depinde pentru ce ati fost sanctionat si despre ce suma e vorba (cu cat e mai mica, cu atat sansele de avertisment sunt mai mari).Prin achitarea sanctiunii se va interpreta ca v-ati recunoscut culpa, deci nu cred ca mai aveti vreo sansa la anulare PV sau avertisment.


De ce in cazul avertismentului sansele ar fi mai mari fata de cele in care sanctiunea este amenda ? oare nu amandoua sunt tot sanctiuni principale ? la fel se procedeaza in anularea unui proces verbal cand sanctiunea este avertisment ca si atunci cand sanctiunea este amenda , intrucat in ambele cazuri exista o fapta contraventionala .
Si inca ceva , potrivit legii micii reforme ( legea 202/2010 ) , unele acte normative care reglementeaza contraventii nu mai prevad si calea de atac a recursului , sentinta pronuntata de catre instanta de fond fiind definitiva , iar ca exemple elocvente amintim cele de la OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice , care sunt predominante pe rolul instantelor , precum si cele de la Legea 61/1991 .
Plata a jumatate din minim in 48 de ore se calzuleaza de la data comunicarii procesului verbal . Intr-adevar , plangerea suspenda executarea si face ca termenul sa fie suspendat , insa tinand cont ca aceasta se introduce pe rolul instantei in maxim 15 zile de la comunicarea PV , corect este sa se plateasca in prealabil - in 48 de ore de la comunicarea PV .
In practica, atunci cand sanctiunea este amenda contraventionala, sansele ca un judecator sa admita solicitarea contestatorului de a inlocui amenda cu avertismentul, sunt mai mari decat sa dispuna anularea PV pe motive de nelegalitate- la asta m-am referit mai sus. In mod evident, depinde de judecator (unii sunt mai flexibili si dornici sa scape rapid de un dosar cu sume mici, altii nu), depinde de suma, de motivele sanctiunii, de apararea pe care o face intimata si depinde de instanta de recurs daca considera solide si pertinente motivele instantei de fond de a inlocui amenda cu avertismentul. Am avut o amenda contraventionala pt nedepunerea unei declaratii fiscale in termen, am probat in fond si lipsa din cuprinsul PV a semnaturii martorului si a mentiunii ca nu am obiectii si a semnaturii mele, am probat si faptul ca nu aveam obligatia sa depun lunar acea declaratie ci doar ...trimestrial (iar trimestial era depusa).In subsidiar am solicitat inlocuirea amenzii cu avertisment. Instanta a apreciat ca nu e nimic nelegal in intocmirea PV, dar a fost draguta si mi-a inlocuit amenda cu avertismentul. Dupa care instanta de recurs a intors hotararea si a mentinut amenda , motivand ca nedepunerea declaratiei fiscale favorizeaza evaziunea fiscala, iar sanctiunea avertismentului ar fi prea blanda in acest caz.La apararea mea ca nu aveam obligatia sa depun declaratia pentru care am fost sanctionata, in decizie s-a motivat ca datorita faptului ca nu am depus recurs la sentinta civila prin care am fost "sanctionata" cu avertisment, se considera ca mi-am admis culpa, iar apararile mele in acest sens au fost respinse.:((
Nu stiu daca in prezent mai exista calea recursului la plangerile contraventionale, dar n-am nicio indoiala ca daca plateste sanctiunea, primele cuvinte ale intimatei vor fi: onorata instanta, va rog sa luati act de faptul ca reclamantul si-a admis culpa prin plata sanctiunii.
Intr-adevar, sanctiunile rutiere sunt predominante in instanta, dar e un basm afirmatia ca e de ajuns sa le contesti in instanta si ai castigat.
Concluzionand, conteaza mai putin ce spune legea, instantele au un mod atat de original de a o aplica si atat de fascinant de a- si motiva aplicarea...:D
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
nitmar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive /situații care inlatura caracterul contraventional al faptei. discover discover Buna ziua ! As vrea sa prezint o situație cu s-a confruntat soc de transport. In baza unei comenzi ferme de transport , cu termen exact ptr data ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate laurentiu8700 laurentiu8700 Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea de plata a amenzii in 48 ore StolnicuIlie StolnicuIlie Am primit o amenda (de 180lei + avertisment) pentru depasirea \"vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv\", conform art. 108 / (1). / a). / 4 din ... (vezi toată discuția)