avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plata CASS
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plata CASS

buna , as dorii sa stiu cu cate luni inainte ar trebui sa platim asigurarea obligatorie de sanatate la stat pentru persoana fizica neangajata,ca sa beneficiez de zile de spitalizare fara sa platim spitalizarea ?
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 23:16, 20 Februarie 2011
buna seara daca sinteti pfa plata cas este obligatorie daca nu ati platit pina acum o sa platiti din urma cu penalitati se cer acte pe o perioada de 5 ani in urma
In cel mai fericit caz platiti pe 6 luni inainte. Daca insa ati realizat venituri in ultimii 5 ani (2006 pina acum), puteti sa va treziti cu obligatia platii 6.5% (5.5%) din veniturile realizate in ultimii 5 ani, sau 6.5% (5.5%) aplicat la salariul minim pe economie.
Deci daca va incadrati in 7) a) eu inteleg ca platiti pe ultimele 6 luni la salariul minim pe economie;

7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
Popu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cnas - drepturi de autor cris_drg cris_drg Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa inteleg detaliile legate de contributia mea pentru CNAS in ultimii ani. Ultimele discutii despre acest subiect m-au facut ... (vezi toată discuția)
Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului). neci neci Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, ... (vezi toată discuția)
Cass pentru pfa cu contract de munca full time proGabi proGabi As dori sa ma lamuriti care este procentul pentru CASS asupra veniturilor realizate ca PFA, tinand cont ca sunt la norma redusa si salariat full time. Am ... (vezi toată discuția)