avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare proprietate mostenita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare proprietate mostenita

As dori sa ma ajutati cu o solutie in ceea ce priveste rezolvare urmatoarei probleme:
In anul 2008, eu impreuna cu fratele meu am dobandit prin mostenire un apartament cu 2 camere si o casa + teren cu suprafata totala de 175mp. In cadrul succesiunii nu a fost facut si partajul bunurilor. In 2010 am schimbat apartamentul cu o garsoniera + diferenta de bani, fiind in continuare coproprietari atat la garsoniera cat si la casa.
Acum, vrand sa facem partajul bunurilor la notariat, eu sa fiu unic proprietar pe garsoniera iar fratele meu pe casa respectiva cu terenul aferent + diferenta de bani, aceasta necesitand renovari pentru a putea fi locuita, ne-am lovit de o alta problema si anume, la masuratorile facute de specialistul cadastral pentru efectuare lucrarii de intabulare si cadastru necesara la notariat, s-a constatat ca suprafata terenului este mai mare decat este prevazut in contractul de vanzare-cumparare cu care s-a achizitionat casa si terenul respectiv de catre tatal nostru, si in planul de situatie intocmit la momentul respectiv, hotarele terenului fiind nemodificate. Specialistul cadastral ne-a spus ca astfel de probleme s-au mai intalnit, iar pentru a putea face lucrarea trebuie semnat de catre vecini un proces verbal de vecinatate. Pana aici toate bune si frumoase, am discutat cu vecinul din stanga si din dreapta proprietatii, recunosc ca hotarele pe care le am cu ei sunt cele aceleasi de cand lumea si pamantul, problema este cu vecinul din spatele casei care nu este de acord cu hotarul, sustinand ca terenul pe care avem o magazie, in suprafata de 11.9 mp dupa masuratorile facute acum de specialistul de la cadastru, cu GPS-ul, in contractul de vanzare-cumparare si in planul de situatie aceasta figurand cu suprafata de 7.5mp, este al lui. Si aici hotarul a fost acelasi dintotdeauna dar, asa cum mi-a spus si cel de la cadastru probabil ca atunci cand s-a facut planul de situatie pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare, masuratorile nu au fost corecte. Problema este ca acest vecin sustine ca intreaga suprafata a terenului pe care se afla magazia este a lui, in baza caror acte nu stiu pentru ca nu mi-a aratat nici un act atunci cand i-am cerut sa recunoasca hotarul, eu aratandu-i ca acest teren figuraza in actele mele. In ideea de a obtine aceasta semnatura pentru a face intabularea, i-am propus si varianta de a muta eu hotarul astfel incat sa coincida suprafata magaziei cu ceea ce am eu in acte, dar tot nu este de acord. Problema este ce trebuie sa fac eu in continuare pentru a putea sa fac intabularea proprietatii in vederea partajului si pentru a obtine autorizatiile necesare in vederea renovarii casei. Mentioneaz ca nu as dori sa ajung in instanta pentru ca procesul dureaza f. mult iar fratele meu trebuie sa se apuce in primavara de renovari pentru a sepute muta acolo, in prezent stand cu chirie. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cargomiu , utilizator 18:06, 9 Martie 2011
Buna seara,
din nefericire sistemul juridic din tara noastra nu este unul simplu. de obicei in astfel de situatii se ajunge la instanta, intrucat intabularea nu poate fi facuta in sistemul obisnuit. consultati un avocat care sa incerce sa rezolve dosarul intr-un termen cat de cat rezonabil, insa asa cum stiti va dura ceva timp.
in astfel de situaţii stiu ca exista o soluţii ...... am înţeles că cei de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară acceptă o "declaraţie pe proprie răspundere", din partea celui care este beneficiarul documentaţiei cadastrale.
Declaraţia se dă în faţa notarului public şi în document declarantul declară că terenul cuprins în planul de situaţie este cel real şi nu aduce vreo tulburare vecinului care nu vrea să recunoască semnând pentru bună vecinătate.
Totuşi, declarantul în faţa notarului trebuie să fie sigur că aspectele declarate corespund realităţii (şi la nevoie poate să şi probeze cu documente, martori, etc), căci în caz contrar intră sub incidenţa legislaţiei penale - referitor la falsul în declaraţii (lucru care nu este de dorit)

oricum vecinul care pretinde că i se cuvine acel teren trebuie să probeze cele afirmate, cu titlul lui de proprietate, însoţit de documentaţie cadastrală, intabulate la oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa vecinului pe terenul meu. mirica77 mirica77 Cand am vrut sa vand casa mea, m-am lovit de foarte multe probleme: -casa si gardul vecinului este pe terenul meu. -la cadastrul erau acte ... (vezi toată discuția)
Cadastru - gardul vecinilor imi incalca proprietatea sch sch O proprietate(jud. Prahova) este delimitata de vecini in urma unei Hotarari definitive din 1975.Vecinul a construit acum 10 ani un gard , care , incalca in ... (vezi toată discuția)
Greseala notariala la un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager test_testare test_testare Buna ziua. Am cumparat un teren (y1 m.p)cu casa si anexe printr-un act de vanzare cumparare cu uzufruct de la parintii mei In planul imobilului este trecut ... (vezi toată discuția)