avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de cursurile gratuite, daca nu iau somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de cursurile gratuite, daca nu iau somaj?

Buna ziua.

Am o rugaminte la dumeanvoastra si sper sa ma puteti ajuta
Sunt absolventa de studii superioare (master) la stat 2010. Dupa terminarea studiilor, in speranta ca voi gasi un loc de munca, nu am fost sa imi depun dosarul de somaj. Acum, am inteles ca e prea tarziu sa il mai pot depune. Intrebarea este: daca nu iau somaj si doresc sa urmez cursuri de calificare profesionala la AJOFM , cursurile le voi plati? Sau exista posibilitatea sa ma inscriu cumva in baza lor de date ca fiind in cautarea unui loc de munca si sa nu platesc cursurile?

Va rog mult sa ma ajutati, ca la AJOFM, nu stie nimeni sa vb frumos si sa explice ce si cum. Cand ajungi acolo stiu numai sa tipe si sa se rasteasca.

Multumesc frumos. Cu stima, Alina

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:57, 9 Februarie 2011
1. Nu stiu de ce persoana de la AJOFM nu v-a informat cu privire la prevederile legale.
2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca vorbeste de formarea profesionala in articolele 63-70.
3. Cursurile sunt gratuite pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca (pentru asta trebuie sa va inregistrati la AJOFM ca persoana in cautarea unui loc de munca).
4. Va redau din art.63 din lege:
Art. 63.
(1) Persoanele in cautarea unui loc de munca pot participa la programe de formare profesionala care sa le asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii.
(2) Programele de formare profesionala asigura, conform legii, initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca.
...

5. De asemenea art.5 din lege spune:
III. persoana in cautarea unui loc de munca - persoana care face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala îsi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa fiu luata in evidenta de ajofm si sa urmez cursuri de calificare brdcristea brdcristea In primul rand buna seara, As vrea sa stiu daca nu am beneficiat niciodata de ajutor de somaj in 15 ani de munca si am ramas fara servici cum ma pot ... (vezi toată discuția)
Conditionare somaj alexandru9591 alexandru9591 sotia mea a fost trecuta in somaj ; la depunerea actelor necesare ridicarii ajutorului de somaj, i s-a spus ca este obligata sa faca un curs de calificare ... (vezi toată discuția)