avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AJUTOOOOR! contract inchiriere cu P.F. , PROBLEME MARI ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AJUTOOOOR! contract inchiriere cu P.F. , PROBLEME MARI CU PROPRIETARII

Am incheiat in luna ianuarie un contract cu o persoana fizica pe o perioada de 8 ani, tot odata achitand chiria in avans pana in luna iunie. Am amenajat spatiul, l-am utilat/dotat ( am investit o suma frumusica), mi-am depus toata documentatia ptr obtinerea de autorizatii/avize, mi-am angajat personal cu c.m, dar ....ZILELE TRECUTE AM GASIT LACAT PE USA/BUTUC SCHIMBAT. Am luat legatura cu proprietarul acesta spunandu-mi ca doreste sa rezilieze contractul si sa-mi returneze banii ptr ultima luna (luna mai) Cerand explicatii, mi-a argumentat cu o discutie in contradictoriu mai veche, spunand ca "ii este frica sa mai continue colaborarea".
-CE ESTE DE FACUT?
-ARE DREPTUL PROPRIETARUL SA-MI INCHIDA ACCESUL LA BUNUL INCHIRIAT?
-IN CAZUL IN CARE SE AJUNGE LA ORGANELE JUDECATORESTI, AM DREPT DE FOLOSINTA A BUNULUI INCHIRIAT PANA LA O HOTARARE JUDECATOREASCA IREVOCABILA SI DEFINITIVA?
-IN CE CONDITII SE POATE REZILIA UN CONTRACT DE INCHIRIERE, NUMAI CAND PROPRIETARUL DORESTE ACEST LUCRU?
Mentionez ca, contractul este inregistrat la administratia financiara , iar eu nu am incalcat nicio clauza mentionata in contract, toate facturile de utilitati sunt achitate la zi.

in asteptarea unui raspuns cat mai complet si clar.

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:11, 4 Mai 2008
1.Ccare sunt clauzele de reziliere a contractului de inchiriere? este prevazut cumva ca acolo ca proprietarul poate rezilia contractul cand vrea el? Daca nu, a comis o ilegalitate, deoarece va tulbura folosinta bunului inchiriat.
2. Pentru tulburare de posesie puteti face plangere penala la politie impotriva lui.
3. Daca nu exista vreo clauza de reziliere a contractului prin vointa proprietarului, puteti utiliza bunul inchiriat conform destinatiei cu plata tututor celor prevazute in contract, pana la rezilierea acestuia pe cale judecatoreasca.
4.Puteti intra in spatiul inchiriat si sa va continuati activitatea, aveti acest drept, ati incheiat contract si ati platit chirie.
5.Notificati-l pe proprietar prin intermediul unui avocat de preferinta, ca in cazul in care mai indrazneste sa procedeze in acest fel il veti actiona in judecata si-i veti solicita despagubirile de rigoare.
6.Ca sa fiti mai protejat pe viitor, cereti-i chiar acum proprietarului c-val lacatului/butucului pe care il veti schimba dvs., si despagubiri pentru ziua/zilele in care nu ati avut acces la imobil.
7. Care este modalitatea de plata a chiriei? daca refuza sa o incaseze si sa va elibereze chitanta, ii puteti trimite banii prin posta cu mandat postal, sau o puteti consemna la CEC pe numele lui.

-ARE DREPTUL PROPRIETARUL SA-MI INCHIDA ACCESUL LA BUNUL INCHIRIAT?
2) nu are dreptul

-IN CAZUL IN CARE SE AJUNGE LA ORGANELE JUDECATORESTI, AM DREPT DE FOLOSINTA A BUNULUI INCHIRIAT PANA LA O HOTARARE JUDECATOREASCA IREVOCABILA SI DEFINITIVA?
3) in lipsa unei clauze contrare in contract, aveti dreptul de folosinta pana la hotararea instantei - in cazul in care instanta hotaraste rezilierea, instanta putand sa pastreze contractul.

-IN CE CONDITII SE POATE REZILIA UN CONTRACT DE INCHIRIERE, NUMAI CAND PROPRIETARUL DORESTE ACEST LUCRU?
4) in lipsa unei clauze contrare in contract, proprietarul nu are dreptul sa denunte unilateral contractul. rezilierea are loc conform regulilor generale din codul civil si a celor speciale relative la locatiune din codul civil:

Art. 1439. Contractul de locatiune se desfiinteazã când lucrul a pierit în total sau s-a fãcut netrebnic spre obisnuita întrebuintare.
În caz când una din pãrti nu împlineste îndatoririle sale principale, cealaltã parte poate cere desfiintarea contractului.
Art. 1440. Contractul de locatiune nu se desfiinteazã prin moartea locatarului, nici prin aceea a locatorului. (C civ. 557, 653, 1485).
Art. 1441. Dacã locatorul vinde lucrul închiriat sau arendat, cumpãrãtorul este dator sã respecte locatiunea fãcutã înainte de vânzare, întrucât a fost fãcutã prin un act autentic sau prin un act privat, dar cu datã certã, afarã numai când desfiintarea ei din cauza vânzãrii s-ar fi prevãzut în însusi contractul de locatiune. (C. civ. 561, 1182, 1442, 1443).
Art. 1442. Dacã în contractul de locatiune s-a prevãzut desfiintarea lui din cauza vânzãrii, atunci locatarul are dreptul a cere dezdãunarea de la locator, afarã numai când s-ar fi stipulat contrariul.
Art. 1443. Cumpãrãtorul ce voieste sã facã întrebuintare de facultatea rezervatã prin contractul de locatiune de a da concediul1, trebuie sã vesteascã mai întâi pe locatar. Chiriasul va fi vestit mai înainte cu timpul cerut de obiceiul locului; arendasul cel putin cu un an. (C. civ. 1442).

-CE ESTE DE FACUT?
contractul de inchiriere incheiat pe 8 ani in luna ianuarie a acestui an este opozabil 8 ani proprietarului si, daca nu este inscris in cartea funciara, este opozabil tertilor 3 ani-in cazul in care vinde bunul sau il inchiriaza dupa 3 ani din ianuarie- (vezi Legea 7/96 privind cartea funciara). in cazul in care nu isi respecta obligatiile (nu iti asigura folosinta lucrului) poti cere instantei rezilierea contractului ptr neindeplinirea obligatiilor si despaguiri.

ce mai poti face: il somezi pe proprietar sa iti asigure folosinta bunului, altfel vei cere instantei obligarea lui sa respecte contractul. daca nu da curs, mai poti sa inlaturi elementele ce te opresc sa folosesti spatiul si sa iti reiei folosinta, insa ai obligatia sa repari stricaciunile.

in concluzie, ai tot dreptul la folosinta bunului pe 8 ani fata de proprietar.(daca nu exista clauza contrara in contract, legat de denuntarea unilaterala a contractului).

Contractul este doar intre parti- dvs. si proprietarul. Puteti sa faceti la Biroul de Carte funciara de care apartine imobilul cerere de notare in cartea funciara a contractului de inchiriere - taxa este de 50 de lei si se plateste acolo, anexati cererii un exemplar original din contract sau o copie legalizata notarial; astfel, contractul dvs. devine opozabil si tertilor, deoarece in orice extras de CF al imobilului in cauza, la sectiunea "sarcini" va aparea in favoarea dvs. drept de inchiriere pe durata de 8 ani pana la data x.
Fara aceasta notare, contractul dvs. nu este opozabil tertilor, doar proprietarului cu care l-ati incheiat - astfel, in cazul instrainarii bunului nu ati putea opune contractul noului proprietar.
Dar problema dvs. este cu actualul proprietar - fiti ferm si puneti-i in vedere sa va respecte drepturile si contractul convenit, totusi traim intr-un stat de drept si nu in Tara lui Papura VodaX-(
pot inscrie contractul in cartea funciara, chiar daca proprietarul nu mai este deacord?
1. in contract prevede: "contractul se poate rezilia inaite de termen, doar cu acordul ambelor parti"
7. i-am trimis proprietarului o recomandata , in care il rog sa-si deschida un cont bancar, ptr a pute sa-i platesc chiria prin transfer, dar probabil este mai bun sfatul dvs. , prin posta. Totodata ii cer ca orice comunicare vrea sa mi-o comunice sa mi-o trimita in scris pe adresa sediului social

Alte discuții în legătură

Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Respectare cantract inchiriere troanta troanta am ctr de chirie pe 10ani inregistrat la financiar pe un spatiu comercial propietaru a vandut spatiul altei persoane care vrea sa-mi mareasca chiria sau sa ... (vezi toată discuția)