avTodincaVeronica a scris:
In politie s-a revolutionat sistemul. Toti cei care au fost militieni au ajuns sa fie pensionati, iar in locul lor au venit tot din generatia noastra, tineri competenti.
Eu sunt o optimista incurabila si ma bucur de fiecare floricica care sa contribuie la sosirea Primaverii...
Veronica, cei din generatia noastra nu sunt, general vorbind, cu nimic mai competenti decat cei din generatiile trecute. E bine sa fi optimist insa daca aceasta te impiedica sa vezi realitatea e de rau.
Cred ca din generatia lui x si 0 pe teste grila vor iesi insa, statistic vorbind, mai putini oameni apti sa aplice bine legea. Insa testul grila e doar varful iceberg-ului, sub nivelul apei se afla examene de capacitate si bacalaureat trucate "ca sa iasa bine scoala" in care se copiaza la greu; cursuri la facultate in care asistentii scriu pe tabla iar studentii copiaza in caiete ceea ce pot gasi si in cursul tiparit; seminarii care sunt de fapt tot cursuri in care cineva dicteaza iar restul scriu in caiete etc.
Sigur ca eu si tu si altii putem schimba partial sistemul - macar in ceea ce-i priveste pe copii nostrii, ajutandu-i sa inteleaga - insa pentru marea majoritate invatamantul ramane doar un sistem de obtinut diplome (ce ironie, o inventie relativ recenta in invatamant si destinata doar legitimarii a ajuns sa ocupe primul loc in ceea ce priveste aprecierea cunostintelor).
Lipsa de responsabilitate a magistratilor e o problema grava. Nu numai pentru ca Romania a fost condamnata la CEDO de mai multe ori ci mai ales pentru ca judecatorul poate sa dea
orice solutie chiar vadit nelegala si nu raspunde deloc pentru ea. Existenta cailor de atac nu rezolva problema. Daca medicul, care uneori hotaraste viata sau moartea pacientului, este susceptibil sa raspunda pentru culpa sa atunci de ce magistratul nu raspunde si el?