avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă independenta magistratilor
Discuție deschisă în Discuţia la modă

independenta magistratilor

Cateva observatii cu privire la posibilele cauze ale unor probleme din sistemul nostru juridic. Sper sa deschid o discutie pe aceasta tema.
Judecatorul este independent si se supune numai legii; Procurorul are toata independenta in ceea ce priveste solutiile pe care le da; Avocatii exercita o profesie liberala si sunt independenti. Cu toate aceste garantii, in realitate exista foarte putina independenta. Care sunt cauzele?
1) Invatamantul. Se axeaza pe conformism. Cand aud ca un
elev/student are 10 pe linie ma ingrijorez. Majoritatea
profesorilor considera ca "a invata" = a repeta mecanic ceea
ce au spus/scris ei. Aceasta exclude de plano orice gandire
independenta si orice incercare de a gasi singur solutii.
Examenele tip grila (aproape absolutizate pentru ca ar fi
"examene mai corecte") nu fac decat sa accentueze
conformismul intelectual. Intregul sistem de invatamant tinde sa devina o uzina care scoate pe piata produse standardizate.
2) Lipsa de raspundere. Corolarul independentei trebuie sa fie raspunderea pentru rezultatul muncii (rezultat in sens larg, incluzand executarea obligatiilor de diligenta). O persoana fie are independenta in munca si atunci raspunde pentru activitatea sa in limitele acestei independente, fie este coordonata si atunci va raspunde coordonatorul. Ceea ce conteaza este intotdeauna vointa din spatele activitatii.
Avocatii raspund, intr-o oarecare masura pentru eventualele daune produse clientilor din culpa lor, limita independentei lor fiind, simetric opus fata de cele de mai sus, tocmai cea trasata de raspunderea ce o poarta pentru activitatea prestata.
Magistratii trebuie sa fie independenti insa aceasta independenta nu implica, paradoxal, o raspundere pentru solutiile (rezultatul muncii) lor.
Problema este carei legi se supune judecatorul. In hatisul legislativ existent la noi, poti sa te supui Legii Junglei. Legislatia nu este coordonata la nivelul tarii solutiile nu sunt unitare nici macar in cadrul aceleiasi instante, sau in cadrul aceleiasi Curti de Apel, dara-mi-te la nivel national...
1) Invatamantul reflecta starea natiunii si se bazeaza pe cerere si oferta. Dupa o epoca in care egalitatea intre oameni era la rang de virtute de Partid, am ajuns intr-o perioada in care vrem sa fim diferiti unii de altii, sa aratam ca suntem destepti si atunci urmam facultati, facem mastere, studii aprofundate, doctorate cu nemiluita, fara simtul masurii. NU este un lucru rau nici asta. Concurenta nu e un lucru rau, in sine, insa consider ca sunt domenii in care selectia profesionala ar trebui sa fie mai riguroasa. De exemplu, acuma la medicina se intra cu 5, pe baza unor teste grila pe care le descarci de pe internet si pe care le poti memora mecanic.
Insa in magistratura sau in avocatura nu mi se pare relevant pentru capacitatea de a aplica legile la situatia concreta, de a judeca, sau apara oameni aptitudinea de a face Ics-zero. Ce capacitate de sinteza? Talent oratoric?
Asta este o problema, intr-adevar, lipsa de raspundere a judecatorilor pentru hotararile date. Desi Romania a pierdut milioane de euroi pe la Strasbourg datorita erorilor judecatorilor, statul nu s-a intors impotriva acestora pentru a recupera prejudiciul, bani care au fost platiti din bugetul la care contribuim cu totii.

Insa, iarasi, nu trebuie generalizat. Cunosc judecatori foarte competenti si corecti. Pentru mine acela e un judecator bun care isi motiveaza atat de bine solutia incat convinge ambele parti ca asa este si nu mai este nevoie sa atace hotararea respectiva. Iti trebuie talent sa multumesti pe toata lumea...
Eu zic ca noi trebuie sa schimbam sistemul.
Eram in anul 1 al facultatii cand aveam o discutie la un seminar legata de sistemul juridic. Un coleg care a zis ca noua ne revine rolul de a schimba sistemul a determinat zambete ironice. Insa imi place sa vad ca fosti colegi de-ai mei au ajuns presedinti de judecatorii la Arad (cred ca inca mai e Bradin, tot respectul), Oradea, Sibiu, sau Piatra Neamt. Imi place cand vad ca pe la Primarii candideaza tineri de generatie apropiata de a mea... In politie s-a revolutionat sistemul. Toti cei care au fost militieni au ajuns sa fie pensionati, iar in locul lor au venit tot din generatia noastra, tineri competenti.
Eu sunt o optimista incurabila si ma bucur de fiecare floricica care sa contribuie la sosirea Primaverii...
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
avTodincaVeronica a scris:

In politie s-a revolutionat sistemul. Toti cei care au fost militieni au ajuns sa fie pensionati, iar in locul lor au venit tot din generatia noastra, tineri competenti.
Eu sunt o optimista incurabila si ma bucur de fiecare floricica care sa contribuie la sosirea Primaverii...

Veronica, cei din generatia noastra nu sunt, general vorbind, cu nimic mai competenti decat cei din generatiile trecute. E bine sa fi optimist insa daca aceasta te impiedica sa vezi realitatea e de rau.
Cred ca din generatia lui x si 0 pe teste grila vor iesi insa, statistic vorbind, mai putini oameni apti sa aplice bine legea. Insa testul grila e doar varful iceberg-ului, sub nivelul apei se afla examene de capacitate si bacalaureat trucate "ca sa iasa bine scoala" in care se copiaza la greu; cursuri la facultate in care asistentii scriu pe tabla iar studentii copiaza in caiete ceea ce pot gasi si in cursul tiparit; seminarii care sunt de fapt tot cursuri in care cineva dicteaza iar restul scriu in caiete etc.
Sigur ca eu si tu si altii putem schimba partial sistemul - macar in ceea ce-i priveste pe copii nostrii, ajutandu-i sa inteleaga - insa pentru marea majoritate invatamantul ramane doar un sistem de obtinut diplome (ce ironie, o inventie relativ recenta in invatamant si destinata doar legitimarii a ajuns sa ocupe primul loc in ceea ce priveste aprecierea cunostintelor).
Lipsa de responsabilitate a magistratilor e o problema grava. Nu numai pentru ca Romania a fost condamnata la CEDO de mai multe ori ci mai ales pentru ca judecatorul poate sa dea orice solutie chiar vadit nelegala si nu raspunde deloc pentru ea. Existenta cailor de atac nu rezolva problema. Daca medicul, care uneori hotaraste viata sau moartea pacientului, este susceptibil sa raspunda pentru culpa sa atunci de ce magistratul nu raspunde si el?
Spinoasa problema: regresul impotriva magistratilor...
In unele tari a fost reglementata (Austria, Ungaria)... in altele (Germania) nu...
Poate n-ar fi rea o reglementare... desii... io stiu...:-/ judecatorul hotaraste si dupa propria-i constiinta...or, cine poate controla constiinta unui om?
Io stiu... daca unii ar avea-o, ar trebui sa li se deformeze coloana vertebrala sub apasarea constiintei.
romascanu a scris:

Io stiu... daca unii ar avea-o, ar trebui sa li se deformeze coloana vertebrala sub apasarea constiintei.

Constiinta?:)
Sau responsabilitatea?
Neavand somn azi noapte... am mai studiat un pic problema... si am vazut ca, chiar si unde este prevazuta responsabilitatea, sunt foarte putine cazuri in care magistratii (de regula judecatorii) au fost trasi la raspundere civila...
Insa asta e poate chiar din cauza ca aceasta posibilitate exista...;)
In Austria exsita o limitare, astfel in cazuri de culpa obisnuita judecatorii raspund civil in limita maxima a castigului pe 3 luni, iar la culpa crasa si intentie (sper sa nu traduc gresit) raspund pentru prejudiciul total.
In Ungaria o astfel de prevedere dateaza de prin 2004... nu stiu daca au existat si cazuri concrete...

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Pro si contra protestului magistratilor Cabinet de avocat Liliana Grădinaru Cabinet de avocat Liliana Grădinaru Sunt foarte curioasa cum vad atat cei din magistratura, dar mai ales cei din partea cealalta a salii (avocatii, justitiabilii, consilierii juridici) acest ... (vezi toată discuția)
Legea raspunderii magistratilor Talida Covaci Talida Covaci Buna ziua, Nu este prima data cind ma bate gindul, dar acum, cind am vazut ca numai intr-o zi CEDO ne condamna sa platim aproape un milion de euro in doar ... (vezi toată discuția)