avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... amenda pentru inceperea unei constructi fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

amenda pentru inceperea unei constructi fara autorizatie de construire

am o mare problema sunt copropietar la un teren si am inceput sa fac o constructie pentru inceput am obtinut certificat de urbanism si aproape toate avizele am si depus pentru eliberarea autorizatiei de constructie .arhitectul mia spus ca pot sa incep la saparea subsolului ca nu ma amendeaza dar surpriza m-ia venit cineva dela inspectia de stat in constructi si ma amendat cu 10000 ron cum sa fac sa contest acest p.v de amenda precizez ca sunt copropietar.dar p.v amenda a facuto doar pe numele meu daca se poate cum as putea sa formulez o cerere de nulitate p.v .
constructia o fac impreuna cu ceilalti 5 copropietari
Cel mai recent răspuns: conmicon , utilizator 22:44, 3 Decembrie 2010
Câteva din motivele atacării unui PV de contravenţie ar putea fi:
- nementionarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces verbal care nu contine datele cerute de lege;
- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;
- lipsa semnaturii agentului constator;
- lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator;
- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a facut PVB;
- stabilirea amenzii contraventionale in suma totala, fara sa indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventile stabilite;
- agentul constatator nu este abilitat a aplica sancţiunea contravenţională;
- contravenientul nu era de fata si nu putea sa faca obiectiuni;
- neconcordanţa între fapta săvârşită şi încadrarea ei în textul legal.
Lista de mai sus prezinta doar o serie de motive de anulare a procesului verbal de contraventie.

Conform Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare. Autorizaţia se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii - ori altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare în condiţiile acestei legi.
Contestaţia PV de constatare a contravenţiei în acest domeniu se depune la Judecătorie.
Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C. este organismul tehnic specializat desemnat sa exercite, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei in urbanism si a regimului de autorizare a constructiilor, precum si la aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul calitatii in constructii. (art.2 alin. 2 din O.G. nr. 63/2001).
Art. 5 pct. 2 din Regulamentul/18.05.2007 de organizare şi funcţionare a I.S.C. prevede că acesta are ca atribuţie exercitarea controlului statului privind respectarea prevederilor actelor normative în vigoare în domeniul disciplinei în urbanism şi al amenajării teritoriului, iar potrivit dispoziţiilor art. 5 pct. 32, constată contravenţiile şi infracţiunile în toate domeniile specifice de control, aplică sancţiunile prevăzute de lege, respectiv sesizează organele abilitate potrivit legii şi, după caz, opreşte lucrările realizate în mod necorespunzător.

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei încheiat de către inspector stabileşte şi măsurile pe care contravenientul trebuie să le îndeplinească pentru intrarea în legalitate şi termenul în care trebuie să o facă. Dacă nu se supune acestor măsuri urmează promovarea unui referat în conformitate cu art.27 din Legea nr. 50/1991 modificată de Legea nr.453/2001 care prevede că, în cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială s-a constatat contravenţia va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune după caz încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei, desfiinţarea construcţiilor realizate ilegal.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
din cate stiu eu demolarea poate fi dispusa de organul administrativ fara a mai apela la instantele judecatoresti daca contravenientul nu-si indeplineste obligatiile stabilite prin procesul verbal de contraventie pentru a intra in legalitate.
Am mai lansat 2 mesaje. Am cred o situatie asemanatoare.Am platit realizarea unui proiect de constructie a unui garaj cu o platforma de acces spre locuinta...Inainte de asta am mers de 3 ori la primarie sa intreb care este demersul...voiam sa facem si un pod peste rigola distrusa de un tir in urma unui accident. Intentia era sa facem totul LEGAL. Ni s-a spus...incepeti. Dar noi am adus arhitectul...aveam deja proiectul, l-am dus la primarie...ne-a chemai dupa 7 zile, iar dupa ce am stat 15 min.la usa din mers ni s-a comunicat peste umar : aduceti aviz de la mediu si de la OAR. Noi venind din alte domenii de activitate...a trebuit sa intram in subiect. Avizul de la mediu ni s-a eliberat in 1o zile calendaristice...dar proiectantul ne-a spus ca avizul OAR in urma modificarilor legii 5o nu mai este necesar. I-am dat si 5o lei ...si nu mai raspunde la telefon. Acum eu inteleg ca acest aviz se refera strict la certificarea profesionala a arhitectului...de aici si dilema mea: nu cumva trebuia sa-l procure dansul ? Daca stiti ceva va rog luminati-ma !!! Este singurul act care mai trebuie. Nenorocirea este ca noi am executat podul ca sa facilitam accesul cu materiale si l-am facut pe cheltuiala noastra desii am gasit scris ca intra in atributiile administratiei locale. Ei au spus sa-l fac dar pentru ca ceva nu este OK am mers la Drumuri si Poduri din proprie initiativa, am explicat situatia...si ni s-a adus la cunostinta ca exista deja o sesizare facuta la ei . Am solicitat un expert, i-am facilitat deplasarea si ne-a inteles ca noi am fost de buna credinta indrumandu-ne...alt proiect, alt aviz si aprobari din alt judet...alti multi bani. Suntem intr-o zona in care s-a construit intens ... si multi au trecut pe langa legislatie cu stirea cui trebuie...iar noi pentru un garaj de 25 mp, platim pacatele neamului. Poate ma sanctionati din nou ...dar nu acuz, sunt doar f.f.suparata. A trebuit sa caut pe net raspunsuri care trebuiau sa existe la demararea actiunii si sa mi se ofere ca platitor de taxe onest, nu sa transpir ca o sa fiu sanctionata pentru neprofesionalismul administratiei locale...
La OAR se face "inregistrarea proiectului". In general aceasta operatiune o face arhitectul, dar puteti merge si dv, numai ca cererea pentru eliberarea dovezii de inregistrare a proiectului trebuie sa aiba stampila arhitectului. S-ar putea ca acesta sa nu fie la zi cu plata taxelor, si de aceea nu i se elibereaza dovada!
Puteti verifica Tabloul arhitectilor in filiala de care apartine(in functie de domiciliul arhitectului)[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2010
doina_manuela, utilizator
Buna ziua,

Am demarat o constructie D + P + M in Baia Mare, am documentatia depusa la primarie de luni de zile si inca lucrez la completarea dosarului (scoaterea din circuitul agricol, plan de incadrare in zona). Dupa spusele arhitectului si topografului mai dureaza cca 2 luni pana sa-l am complet. Cert este ca asta vara am construit demisolul profitand de vremea buna, fiind asigurat ca daca am dosarul depus la primarie, e totul in ordine. Insa recent am fost amendat 2000 lei de catre Inspectia de Stat in Constructii. Pana aici totul OK, eu sunt cel care a incalcat legea. Pe acea strada insa, in ultimii doi ani au aparut zece imobile in diferite stadii, de la fundatie pana la gata (doi vecini locuiesc deja acolo). Dintre cei care construiesc, doar unul are autorizatie de constructie (sustine ca a dat spaga 2000 euro pentru a i se impune conditii minime prin certificatul de urbanism).Pare exagerat, insa e un roman stabilit in Paris si dupa comportament nu-i lipsesc banii. Ceilalti se afla in diverse stadii cu documentatia. Ce ma deranjaza pe mine este faptul ca doar unii au fost amendati si altii, care mai cunosc pe cineva influent, NU ! Intrebarea mea este daca pot sa contest procesul verbal de constatare a contraventiei pe motiv ca, din acest punct de vedere, sunt discriminat de catre autoritati?
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
conmicon, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marire baie apartament fara autorizatie vasilescupetro vasilescupetro Buna ziua,de curand am spart un perete de debara pt a marii baia si acum m-am trezit cu politia locala la usa...care a venit in urma unei sesizari facute de un ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva nota de control - disciplina in constructii nexusbelf nexusbelf Buna ziua, Am efectuat o lucrare in curtea comuna imobilului in care locuiesc la sf anului 2008. Este vorba de o teava de apa de la caminul comun care merge ... (vezi toată discuția)
Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)