Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari a cate 4 etaje. Fiecare scara are cate 20 de apartamente. Toti locatarii au semnat pentru mansardarea blocului mai putin 2 familii de pe scara A (scara unde locuiesc si eu dealtfel) . Aceste 2 familii locuiesc la etajul 4.
Prin urmare , asociatia de proprietari a incheiat un contract cu firma respectiva care se ocupa cu mansardarea blocului iar aceasta va face aceasta mansardare doar pe scarile B si C (mansardare, izolatie termica, schimbat instalatie sanitara, montat geamuri termopan pe scara blocului etc : numai pt scarile B si C).
Este normal ca decizia acestor doua familii din scara A sa afecteze vointa intregii scari? Celelalte 18 familii dorim mansardarea la unison cu celelalte 2 scari iar aceste 2 familii se opun. Mai mult, din cate am inteles, ar fi cerut 5000 euro de familie sa isi dea acordul.
Putem face ceva legal ca pe scara noastra sa se faca mansarda si sa se treaca peste vointa celor 2 familii? Mi se pare absurd ca 18 familii sa depinda de aceste 2 familii care se opun.
Daca cele doua familii nu locuiau la ultimul etaj, atunci nu era problema, pentru ca se lucrarea se putea face prin vointa majoritatii. Insa, din pacate pentru dumneavoastra, vecinii de la etajul 4 sunt direct "afectati" de aceste lucrari si, din punctul meu de vedere, nu se poate executa lucrarea.
Cred ca cea mai buna solutie ar fi ca presedintele sa mearga la fiecare familie in parte si sa afle de ce se opun unei astfel de lucrari prin care le-ar fi mult mai bine tuturor, dar mai ales lor. Dupa ce ar afla nemultumirile, temerile, sa le explice care sunt avantajele acestei lucrari si sa insiste pe beneficiile lor (o mai buna izolare, deci costuri mai mici de incalzire, scapa de infiltratii...)
Presedintele asociatiei sa incerce sa le "smulga" acelor doi vecini o explicatie, in scris, a motivului pentru care se impotrivesc.
In Romania, accesul la justitie nu este ingradit, deci ii puteti actiona in justitie, insa trebuie sa consultati un avocat pentru a stabili, punctual, calea de atac.
Solutia care sa-i multumeasca pe totio este chiar cea propusa de cei 2 vecini: fiecare proprietar sa fie rasplatit cu 5000 euro. Este o suma normala, fireasca pentru vanzarea terasei in vederea mansardarii.
Investotorul sa plateasaca fiecarei scari 100.000 euro pentru ca acolo va construi 4 apartamente. Prin vanzarea acestora o sa-si scoata banii. Acesti bani pot fi platiti asociatiei sau direct fiecarui proprietar. Proprietarii, in cadrul asociatiei hotarasc daca din acesti bani o sa faca anumite reparatii, investitii...
Despartiti cele 2 probleme si poate o sa fiti mai multumiti. Adica nu vindeti terasa in contul unor lucrari pe care le va efectua investitorul, ci vindeti terasa pe bani si cu acestia faceti ce doriti.
In plus de asta, atentie la actele de vanzare a suprafetei terasei deoarece acolo au toti proprietarii o cota-parte indiviza si deci cu toti trebuie facuta aceasta vanzare-cumpare....!
Mansardare pod bloc
lemot
Buna ziua, locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje + pod. eu impreuna cu un vecin vrem sa mansardam acel pod si oferim in schimb termo si hidro izolarea blocului, ... (vezi toată discuția)