avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banii mei, terenul lui. Cum construim?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banii mei, terenul lui. Cum construim?

Plecaciune. Situatia sta in halul urmator: suntem doi buni prieteni care au hotarat sa construiasca un imobil mai maricel decat o casa, spre a fi inchiriat. Am cazut de acord ca vom investi valori aproximativ egale (eu o suma de bani iar el terenul aflat in proprietatea sa) iar daca va fi nevoie, pentru finisarea constructiei vom apela la o sursa de finantare, rambursarea fondurilor urmand sa fie efectuata din veniturile obtinute din inchiriere iar ceea ce ramane sa fie impartit de asemenea in mod egal. Dar nu asta e problema, ci faptul ca, desi suntem buni prieteni, el a propus ca totul sa-l facem cu acte, documente valabile, explicite si oficiale (cum se zice, "la notar"). Avand in vedere ca e aproape imposibil sa ne certam dar pot totusi interveni accidente, decese, mosteniri, divorturi etc etc inca inainte de terminarea constructiei, si eu sunt de parere ca e bine sa facem acte. Dupa finalizare, poate interveni inclusiv dorinta (improbabila) a unuia dintre noi de a vinde partea sa de proprietate, cine stie?
Din cate cunosc, nu pot incepe sa construiesc pe un teren care nu-mi apartine nici macar partial caci, in caz ca se intampla vreo nefericire, atat terenul cat si constructia (terminata sau nu) ii apartin in totalitate iar eu raman "pe dinafara". Pe de alta parte, daca el imi vinde "pe hartie" jumatate din teren dar eu nu investesc banii in constructie ci ma razgandesc rezulta ca mi-a facut o donatie :) si iar nu e bine. Oare exista vreo solutie legala?

saru'mana pe obraz pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: francisca_maria , utilizator 13:44, 30 Mai 2010
Intr-adevar, se poate citi in ambele sensuri ceea ce am scris, iar cvm v-a dat lamuririle necesare: se poate opta.
Cea mai la indemana solutie legala ar consta in acordarea de catre proprietarul terenului a unui drept de superficie in favoarea celeilalte parti in vederea realizarii constructiei. Dreptul de superficie se poate constitui prin conventia partilor , care se incheie in forma autentica, obiectul conventiei fiind dreptul pe care-l constituie proprietarul unui teren pentru superficiar de a construi pe acel teren, constructia constituind proprietatea superficiarului. Superficiarul astfel va deveni proprietarul constructiilor iar asupra terenului va dobandi un drept de folosinta pe durata existentei constructiei. Superficiarul va putea instraina constructia proprietatea sa si, pe cale de consecinta, se va transmite catre dobanditor si dreptul de folosinta asupra terenului. Asadar, dreptul de superficie este transmisibil prin orice act juridic.
Numai ca se doreste coproprietate asupra constructiei, si eventual si asupra terenului. Apoi, de ce sa fie acordul autentic, nu se instraineaza terenul.
In adevar, e si aceasta o solutie, insa am altera destul de mult paritatea de 1:1 pe care am stabilit-o cu prietenul atat in ceea ce priveste investitiile cat si profitul. El ar ramane proprietar asupra intregului teren iar eu asupra intregii constructii. E drept ca dupa terminarea constructiei am putea face CVC sau un schimb impartind in jumatati atat terenul cat si constructia, insa ne complicam destul de mult, mai ales ca va trebui sa facem asta inainte de a obtine finantare de la banca, atunci cand constructia va fi ridicata dar probabil nu va fi finisata. Plus ca am oaresce retineri in a incepe sa construiesc pe un teren asupra caruia nu am niciun drept de proprietate, ci doar acte mult mai usor atacabile / desfiintabile.
Nu vad de unde anume ati desprins faptul ca, daca nu sunt acte de proprietate, se pot desface mai usor... Nu e adevarat deloc.
Chestiunea e ca dv. veti realiza un anumit tip de venituri din acea constructie si trebuie sa fiti atenti daca nu cumva veti fi platitopri de TVA oricum... asa incat... nu ar schimba mare lucru acea societate.
Depinde: este casa dv.? Imediat dupa construire va intra in casa acea firma? Mai aveti o casa, un apartament unde sa stati?
Cam greu sa determinam asa daca veti plati TVA, mai bine mergeti la un inspector fiscal... un contabil...
Faceti calcule pe hartie si apoi, dupe ce ati stabilit care e cea mai buna solutie financiara, mergeti la un avocat sa va faca actele in conformitate cu asta. Va fi mult mai simplu, mergeti la el si-i spuneti: vreau asta sau asta... Ca asa ma avantajeaza pe mine castigul.
Abia atunci puteti vorbi la obiect de riscul actelor etc.
Daca faceti actele ok, nu vad ce sa riscati.
Adica toata lumea intreaba cum poate face un act bun si asteapta o solutie generala, miraculoasa... nu e asa de usor si actul bun e diferit de la situatie la situatie...
Parerea mea. Daca vreti ceva profesionist.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie prop. teren - conventie cu sar constructoare in regie proprie. imobil expropriat pe numele tuturor in 1949 Corsin Corsin Imi permit sa relansez un caz concret petrecut in anul 1949 Proprietarul unei prop. in 1944 face o conventie de constructie cu O SAR obtinand pe numele sau ... (vezi toată discuția)
Constituire drept de superficie angela23 angela23 Buna ziua, Am nevoie de un sfat cu privire la constituirea unui drept de superficie. Situatia este urmatoarea: doi asociati PJ au incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)