avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lovire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lovire

lovirea cu pumnii si picioarele dupa care cu cutitul in zona toracica, este tentativa de omor?
fapta poate fi incadrata la tentativa de omor datorita cutitului care e considerata arma alba.
Teoretic da, insa depinde de la caz la caz.Ce spune medicul legist, ati obtinut un certificat medico legal?
este o problema deosebit de delicata ce-a ridicata de dvs.
in practica,se pune problema distinctiei dintre tentativa de omor si infractiunea de vatamare corporala, in speta ce-a de vatamare corporala grava(prin punerea in primejdie a vietii persoanei)
distinctia esentiala este forma de vinovatie; la tentativa de omor este intentia directa sau indirecta, pe cand in cazul vatamarii corporale este praeterintentia(intentia depasita).
trebuie avut in vedere:
-imprejurarile concrete a producerii faptei;intensitatea loviturilor,nr loviturilor, ce anume a vizat faptuitorlul ca regiune sa loveasca cu acel cutit,consecintele cauzate,relatiile anterioare dintre faptuitor si victima,etc.
cum nu a-ti prezentat,detalii,nu se poate da un raspuns pertinent,decat unul orientativ.
ce este evident,-suntem in fata unei infractiuni grave- tentativa de omor, sau vatamare corporala(eventual grava) ca si incadrare juridica.
sa speram ca nu intervine decesul victimei peste un anumit interval de timp;atunci se schimba fundamental datale problemei.
depinde de intensitatea loviturii,conditiile in care s-a aplicat lovitura,ce zona a fost vizata a fi lovita,directia de penetrare ,ce lungime avea cutitul ,intentie etc
Depinde de circumstantele in care fapta a fost savarsita.Asadar, daca a existat intentie indirecta ( faptuitorul n-a prevazut rezultatul faptei sale , insa a acceptat producerea acestuia) de a suprima viata unei persoana , e savarsita infractiunea de omor.

Asadar , fiind cunoscut ca o leziune in regiunea abdominala poate conduce catre deces , actionandu-se cu un cutit , consider ca, in cazul in care nu a survenit decesul persoanei, putem discuta de tentativa la infractiunea de omor . (rezultatul socialmente periculos neavand loc din cauza defectuozitatii sau insuficientei mijloacelor folosite, spre exemplu).

Insa , avand in vedere scopul , mobilul savarsirii faptei , modalitatea in care a fost realizat elementul material, fapta poate fi calificata drept vatamatare corporala grava , in sensul art . 182 din Codul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinovatia ideineclare ideineclare va rog dk ma puteti ajuta cu nicte exemple concrete in ceea ce priveste fiecare forma de vinovatie...sunt studenta si sunt la inceput si nu pot face exact ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala cu pierdere de organ viky34 viky34 buna dimineata, In crtificatul medico-legal,este mentionat,ca viata victimei a fost pusa in pericol,fiind incadrat penal la tentativa de omor.Partile ... (vezi toată discuția)
Tentative de omor! sxplukasboy sxplukasboy Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost ... (vezi toată discuția)