alejandra a scris:
sotul meu nu cred ca va da o astfel de declaratie ba mai mult,cred ca s-ar simti ofensat.dar daca apartamentul ar fi cumparat pe numele parintilor sau al fratelui si apoi mi-ar face o donatie ar mai fi tot bun comun?
Eu nu recomand donaţiile în situaţiile existenţei mai multor descendenţi, pentru că:
1. Taxele notariale pentru donaţie sunt identice cu cele pentru vânzare, dar vânzarea este mai sigură dacă nu este deghizată;
2. Donaţia poate fi adusă la masa succesorală în cazul în care nu se menţionează că se face cu scutire de raport, iar în cazul încălcării rezervei succesorale ce i s-ar cuveni fratelui dv., ca moştenitor al părinţilor, donaţia va fi redusă.
Donaţia poate fi făcută şi soţilor sub o condiţie rezolutorie. Astfel, donaţia făcută soţilor sub condiţia rezolutorie a divorţului este perfect valabilă, motiv pentru care îndeplinirea condiţiei va atrage revocarea donaţiei (C.A. Suceava, decizia nr. 662/1996). Pe cale de consecinţă, se poate recurge şi la o donaţie, dar pentru protecţia dv., aceasta să conţină condiţia rezolutorie a divorţului, în caz contrar, dacă soţul nu dă acea declaraţie de bun propriu al obiectului donaţiei, bunul are caracterul de bun comun şi în caz de divorţ, la partaj acesta va fi împărţit 50-50%.;)