avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bun comun sau bun propriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bun comun sau bun propriu

sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand garsoniera in care locuim(cu acordul proprietarului bineinteles)si adunand si suma primita de la parintii mei sa ne putem lua un apartament.Intrebarea mea e cum sa procedez ca acest apartament sa nu il cumpar ca bun comum,tinand cont ca banii provin din ajutorul familiei mele
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:19, 5 Mai 2008
Sunt de acord cu Cora, mai recomand ca insasi in CVC al garsonierei fratelui sa se precizeze ca banii se vireaza in contul dvs., sora lui, deschis la Banca X. Tot in contul de la banca X sa va depuna banii si parintii. In contractul de cumparare al apartamentului veti preciza ca banii proprii din care veti achita pretul prin virament ( cel mai sigur) sunt in cont la Banca X si sursa de provenienta sunt donatie de la frate si de la parinti.
Declaratia sotului poate fi cuprinsa si in contractul de cumparare - o clauza prin care x, sotul, isi exprima acordul ca acest bun sa fie propriu al sotiei, declarand pe propria raspundere ca nu a contribuit cu bani la achitarea pretului si ca nu are nici o pretentie asupra bunului-va va indruma notarul.
eram cu mintea pe comercial...dusa de val...
sotul meu nu cred ca va da o astfel de declaratie ba mai mult,cred ca s-ar simti ofensat.dar daca apartamentul ar fi cumparat pe numele parintilor sau al fratelui si apoi mi-ar face o donatie ar mai fi tot bun comun?
Nu, in cazul in care fratele sau parintii v-ar face o donatie, bunul ar fi propriu al dvs.
Dar atentie cu riscurile donatiei. Fratele are copii? Credeti ca va avea copii? E preferabil sa va doneze parintii.
Daca va doneaza parintii sa va doneze cu scutire de raport, pentru evitarea pe cat posibil a reducerii donatiei la decesul lor si dezbaterea succesiunii lor.
Conteaza cati frati sunteti, daca sunteti doar 2 frati, atunci la succesiunea parintilor fiecare are o rezerva de 1/3 din bunurile lor, care daca este micsorata in timpul vietii prin donatii catre celalalt frate, fratele cu partea mai mica poate ataca donatia cerand reducerea ei, chiar daca este facuta cu scutirea de raportul la masa succesorala.
Schema este urmatoarea - fara scutire de raport - raportati donatia primita la masa succesorala din care se face cota de 1/2 pentru fiecare frate. Daca donatia primita in timpul vietii parintilor depaseste cota cuvenita, se reduce pana la cota de 1/2.
-cu scutire de raport - donatia se reduce doar daca depaseste 2/3 din masa succesorala (calculata cuprinzand inclusiv apartamentul donat), si incalca rezerva fratelui de care v-am scris, de 1/3.

In ambele cazuri, doar la cererea fratelui se face reducerea. Fratele poate si sa renunte la succesiunea parintilor si sa va ramana dvs. totul.


alejandra a scris:

sotul meu nu cred ca va da o astfel de declaratie ba mai mult,cred ca s-ar simti ofensat.dar daca apartamentul ar fi cumparat pe numele parintilor sau al fratelui si apoi mi-ar face o donatie ar mai fi tot bun comun?

Eu nu recomand donaţiile în situaţiile existenţei mai multor descendenţi, pentru că:
1. Taxele notariale pentru donaţie sunt identice cu cele pentru vânzare, dar vânzarea este mai sigură dacă nu este deghizată;
2. Donaţia poate fi adusă la masa succesorală în cazul în care nu se menţionează că se face cu scutire de raport, iar în cazul încălcării rezervei succesorale ce i s-ar cuveni fratelui dv., ca moştenitor al părinţilor, donaţia va fi redusă.

Donaţia poate fi făcută şi soţilor sub o condiţie rezolutorie. Astfel, donaţia făcută soţilor sub condiţia rezolutorie a divorţului este perfect valabilă, motiv pentru care îndeplinirea condiţiei va atrage revocarea donaţiei (C.A. Suceava, decizia nr. 662/1996). Pe cale de consecinţă, se poate recurge şi la o donaţie, dar pentru protecţia dv., aceasta să conţină condiţia rezolutorie a divorţului, în caz contrar, dacă soţul nu dă acea declaraţie de bun propriu al obiectului donaţiei, bunul are caracterul de bun comun şi în caz de divorţ, la partaj acesta va fi împărţit 50-50%.;)
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)
Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)