avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Arhiva distrusa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Arhiva distrusa

Am o speta si nu mai stiu cum sa-i dau de capat.
O sc este obligata de instanta sa elibereze adeverinte privind sporurile de noapte, de toxicitate s.a. sporuri, insa desi am probat lipsa totala a arhivei (fostii salariati au lucrat la o sc cu acelasi profil, din alta localitate, iar o parte din arhiva a fost data la topit de catre colegii lor odata cu inchiderea acesteia) cu documete emise de catre Arhivele Statului din care se evidentiaza lipsa documentelor de personal, cu procesele verbale de predare - primire in care nu sunt consemnate documentele de personal si contabilitate. In carnetele de munca sporurile nu sunt consemnate, intrucat erau diferite de la o luna la alta.

Onorata instanta nu statueaza si modul de recosntituire a arhivei, desi am solicitat acest lucru prin intampinare.

Stiu ca reconstiuirea vechimii in munca se poate face cu martori, insa pentru reconstituirea sporurilor aceasta metoda nu este admisa.

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Cel mai recent răspuns: Ariadna Gorea , Avocat 15:29, 7 Mai 2008
Pe vremuri se depuneau la ITM copii ale statelor de plata si OP-urile aferente platilor obligatiilor la buget. Incercati sa aflati la ITM daca mai au in arhiva statele respective. Poate din state reies sporurile care va intereseaza.
In anii 60 - 80 nu se duceau. Era companie nationala si aveau doar ei fondul arhivistic.
Dupa 96 au inceput sa se privatizeze si fiecare a facut ce l-a taiat capul.

SC la care lucrez este un fel de "ultim mohican". E singura care a mai ramas si a preluat de la toti ce a mai ramas...
Pai, ad imposibillium nulla obligatio:-/
Poti cere o expertiza care sa constate ca e imposibil. Sau invita instanta la o cercetare la fata locului.:))
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Diana Persa, Avocat
Super tare chestia cu "cercetare la fata locului" !!! Sper sa se faca si un film.... =D>

Cuantumul sporurilor este dat de Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr.57/1974. Cereti-le salariatilor sa dea o declaratie pe propie raspundere cu timpul lucrat si sporurile de care au beneficiat (ei poate isi mai aduc aminte) si pe baza acestor declaratii intocmiti adeverintele pentru Casa de Pensii. Daca are cineva ceva de obiectat sa demonstreza ca nu a fost asa! Cu alte cuvinte aruncati pisica in gradina altuia.... B-)
Statele de plata trebuie pastrate in arhiva timp de 50 de ani.
Se pot lua date dupa acestea ori din cartile de munca ale salariatilor unde sunt scrise sporurile primite.

:offtopic:
tare as vrea sa vad si eu ce instanta se duce sa faca cercetare la fata locului pentru niste adeverinte de sporuri :-/

Alte discuții în legătură

Societati disparute Claudia Ghioc Claudia Ghioc am pe tatal meu care doreste sa-si depuna dosarul de pensionare la limita de varsta si cum i s-a pierdut carnetul de munca trebuie sa cautam societatiile la ... (vezi toată discuția)
Carte de munca,vechime pierduta? matei1 matei1 Va rog sa-mi spuneti,in cazul in care am lucrat o perioada de 2 luni acum 20 de ani ,apoi am pierdut cartea de munca,am urmat o facultate,am fost somer,dupa un ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca - reconstituire carte munca Monici Monici Buna ziua, Am si eu o mica nelamurire: - trebuie sa reconstitui o Carte de Munca incepand cu 1984. Mi s-a spus ca nu se mai intocmesc Adeverinte de Vechime ... (vezi toată discuția)