Am o speta si nu mai stiu cum sa-i dau de capat.
O sc este obligata de instanta sa elibereze adeverinte privind sporurile de noapte, de toxicitate s.a. sporuri, insa desi am probat lipsa totala a arhivei (fostii salariati au lucrat la o sc cu acelasi profil, din alta localitate, iar o parte din arhiva a fost data la topit de catre colegii lor odata cu inchiderea acesteia) cu documete emise de catre Arhivele Statului din care se evidentiaza lipsa documentelor de personal, cu procesele verbale de predare - primire in care nu sunt consemnate documentele de personal si contabilitate. In carnetele de munca sporurile nu sunt consemnate, intrucat erau diferite de la o luna la alta.
Onorata instanta nu statueaza si modul de recosntituire a arhivei, desi am solicitat acest lucru prin intampinare.
Stiu ca reconstiuirea vechimii in munca se poate face cu martori, insa pentru reconstituirea sporurilor aceasta metoda nu este admisa.
E vorba de o intreprindere miniera.
Sporurile variau de la o luna la alta si nu erau trecute pe cartea de munca.
La doua sectii ale intreprinderii, dupa ce s-a inchis activitatea, cativa muncitori "intreprinzatori" au dus o parte din arhiva la topit. Tot ca o ironie, principalul vinovat e decedat.
Oamenii au facut plangere la parchet pentru ca nu se duce la indeplinire hotararea judecatoreasca.
Am citit despre un caz in care un primar de comuna a emis adeverinte privind vechimea pentru niste fosti lucratori de CAP, reconstituind vechimea pe baza de martori, intrucat arhiva nu mai exista. Bietul om este acum cercetat penal pentru fals si uz de fals...#-o
Ma gandesc sa introduc o actiune prin care sa cer instantei sa statueze un mod unitar de reconstituire a sporurilor luand drept exemplu alte unitati ale intreprinderii.
In ceea ce priveste cercetarea la fata locului... Am depus la instanta procesele verbale de constatare in urma controlului efectuat de Arhivele Statului care sunt competente in acest domeniu, iar onorata instanta nici nu a facut referire la acestea in motivarea hotararii...
Elis, am pus :D dupa sugestie...motivul este evident. Dar poti invoca la instanta superioara ca tu ai incercat prin toate modalitatile de proba sa demonstrezi imposibilitatea reconstituirii. Sau la parchet. Instanta nu poate da dispozitii cu caracter general- mai bine initiezi un proiect de lege#-o
În cazul în care se dovedeşte cu acte ca arhivele au fost distruse, se va putea reconstitui, în condiţiile prevazute de Decretul nr.92/1976, activitatea care s-a depus pe baza unui contract de munca, funcţia, meseria sau specialitatea.
Cererile de reconstituire se adresează comisiei competente, după locul unde solicitantul îşi are domiciliul, însoţite de înscrisuri din care sa rezulte ca între părţile arătate în cerere a existat un raport de munca, precum şi de dovezi care sa confirme ca nu s-au putut obţine actele necesare dovedirii situaţiilor ce urmează a se stabili de către comisie.
Prin cerere se vor indica cel puţin doua persoane pentru fiecare perioada reconstituita, dintre cele care dovedesc cu acte ca au lucrat în aceeaşi perioada şi unitate cu solicitantul.
Impotriva procesului-verbal al comisiei, solicitantul sau unitatea unde lucrează acesta se va putea adresa, cu plîngere, judecătoriei în a carei raza teritorială funcţionează comisia, în termen de 15 zile de la comunicare, hotărîrea judecătoriei fiind definitiva.