avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere, CVC sau donatie-tata fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere, CVC sau donatie-tata fiu

Situatia noastra este: pe socrul meu este intabulata casa si pamantul aferent acesteia. Soacra este decedata, iar sotul meu mai are o sora. Socrul vrea sa lase fiului casa si pamantul. Care ar fi cea mai potrivita-neatacabila cale de a rezolva aceasta problema?
Un contract de intretinere este posibil, in ideea ca locuim in judete diferite? Ce acte ar fi necesare?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 19:27, 5 Mai 2008
Cea mai potrivita "cale" de a incheia transferul dreptului de proprietate ar fi un contract de vanzare-cumparare, cu toate consecintele juridice pe care le implica (pretul real si serios, impozitele si taxele aferente tranzactiei);
acesta se aplica pentru situatia in care bunurile sunt proprietatea excluziva a socrului dvs; in cazul in care au fost detinute in coproprietate cu sotia, pentru partea detinuta de sotie trebuie sa se dezbata succesiunea, care va stabili cotele ce revin fiecaruia dintre mostenitori (in acesta situatie 1/4 din masa succesorala revine sotului, cate 3/8 fiecarui copil)
incheierea unui contract de intretinere (pentru partea din imobil detinuta de socrul dvs) creaza prezumtia unei liberalitati, care poate fi supusa reductiunii; de asemenea, in cazul in care se incheie un contract de donatie, acesta este supus raportului, in cazul in care depaseste cotitatea disponibila; cu alte cuvinte, dupa moartea socrului dvs, sora sotului dvs va putea cere reducerea-in natura sau echivalent- a bunului care formeaza obiectul donatiei/liberalitatii, pana la la cota de 1/6 din masa succesorala.
Intabularea s-a facut excusiv pe socrul meu, deci casa si pamantul figureaza pe numele lui.
Acest CVC nu va aparea ca "indoielnic", tinind cont ca se face intre tata si fiu?

Multumesc inca o data!
Daca contractul de vanzare-cumparare se incheie corect, cu respectarea tuturor prevederilor legale (capacitate deplina, consimtamant, pret real, taxe si impozite, etc.) nu va fi deloc "indoielnic". In plus este foarte greu atacabil. Va trebui insa sa fiti 100% convinsi ca este propietatea socrului. Faptul ca se face intre tata si fiu este un avantaj: impozitele sunt mai mici! B-)
cel mai "putin atacabil" contract dintre cele enumerate de Dvs. este cel de vanzare cumparare. Orice alta formula il dezavantajeaza pe sotul Dvs.. Donatia este exclusa.
Toate acestea cu conditia ca imobiolele ce se instraineaza sa fie inscrise in CF doar pe socrul Dvs.
Lulica a scris:

Daca contractul de vanzare-cumparare se incheie corect, cu respectarea tuturor prevederilor legale (capacitate deplina, consimtamant, pret real, taxe si impozite, etc.) nu va fi deloc "indoielnic". In plus este foarte greu atacabil. Va trebui insa sa fiti 100% convinsi ca este propietatea socrului. Faptul ca se face intre tata si fiu este un avantaj: impozitele sunt mai mici! B-)

Imi cer scuze ca revin, citindu-va, dar ce inseamna "capacitate deplina, consimtamant, pret real, taxe si impozite"? Sa-l duc mai intai la psihiatru? Si de ce valoarea impozitului este mai mica fiind vorba despre tata-fiu? Ati putea, va rog, sa-mi dati mai multe detalii?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau altfel de contract? Constantin Mld Constantin Mld Buna ziua.Am urmatoarea situatie.Parintii mei au un apartament pe care ar vrea sa mi-l lase mie.In contract este unic proprietar doar tata deoarece ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare dragalashul24 dragalashul24 Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa cumparam un apartament de la socrii mei cu contract de vanzare cumparare. Un jurist ne-a spus ca se poate trece in ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)