avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare sau altfel de contract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare sau altfel de contract?

Buna ziua.Am urmatoarea situatie.Parintii mei au un apartament pe care ar vrea sa mi-l lase mie.In contract este unic proprietar doar tata deoarece apartamentul este luat impreuna cu prima sotie, iar la divort ia achitat partea ei pe apartament si el a ramas unic proprietar dupa care s-a casatorit cu mama dar nu a mai trecuto in contract(deci mama iese din discutie).Acuma din prima casatorie a tatalui meu a rezultat un copil care in momentul de fatza cred ca are vreo 30 de ani si nu avenit nici macar o data sa-si vada tatal.Drept urmare tata a zis ca vrea sa-mi faca mie acte pe apartament pt a nu beneficia "fratele" meu vitreg de absolut nimic de pe urma lui(niciun leu).Atunci eu am facut cadastru si intabularea,si m-am mai interesat in stanga si in dreapta ce fel de contract sa fac si am gasit urmatoarele variante:contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager; contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau diferite clauze; contract de intretinere; donatia nu o mai zic ca se ataca rau.Acuma avand in vedere aceste lucruri as dori sa ma indrumati si pe mine spre ce ar fi mai bine sa fac pentru ca, contractul sa fie 100% NEATACABIL. Va multumesc din suflet si astept raspuns.
PS: Mi s-a dat o varianta cum ar fi: contract de vanzare-cumparare la pret real+taxe si impozite platite la pretul real,si dovada ca tata ar fi primit banii stipulati in contract,sau dovada ca eu as fi avut acei bani.(dar daca eu nu am acei bani reali ce fac?)Cum vi se pare?
Cel mai recent răspuns: Constantin Mld , utilizator 16:50, 2 Februarie 2010
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si in care pretul sa fie unul realist si incheita in forma autentica (la notar/ conditie de forma necesara pt. valabilitatea actului). Apoi declarati la fisc transferul proprietatii, intabulati apartamentul pe numele dvs. si platiti taxele de rigoare. Plata pretului nu trebuie facuta in fata notarului, fiind suficient ca proprietarul (tatal) sa recunoasca in fata notarului ca a primit banii si sa semneze pt. incheierea actului. Acest act nu poate fi atacat de nimeni pe timpul vietii tatalui, iar dupa moartea acestuia nu poate fi de asemenea atacat decat pentru inexistenta unor conditii de valabilitate care ar fi fost necesare pt. incheierea lui valabila (consimtamant si capacitate, (obiectul si cauza fiind prima determinata si a doua licita)). Din punct de vedere practic, este imposibil de determiat anularea unui asemenea act valabil incheiat, dupa moartea tatalui. Iar pe timpul vietii numai partile pot cere anularea/rezilierea lui.
Deci incheiati linistit un asemenea act.
Daca tatal este unic proprietar puteti incheia un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau contract de intretinere( ca sa nu mai puneti problema veniturilor) .Sunt corecte si celelalte variante.
buna ziua!
contract de intretinere cu tatal dvs.
orice act poate fi atacat in instanta .
varianta recomandata cu plata pretului real este foarte buna, dar daca nu dispuneti de acei bani , va trebui sa optati pt,. alte variante .
astfel, aveti posibilitatea de a incheia un contract de intretinere cu tatal dvs .
atata timp cat dvs. debitorul va respectati obligatiile contractuale , tatal dvs. nu va putea cere rezolutiunea contractului .
dar trebuie sa va luati toate masurile de precautie , sa puteti face dovada daca va trebui la un moment dat, ca ati prestat intretinerea cuvenita tatalui dvs.
(martori, inscrisuri, etc. ).
Contract de intretinere as face dar s-ar putea la anul sa ma mut cu prietena mea deci nu am cum sa stau cu parintii mei in casa si sa asigur tot ce trebuie cum se stipuleaza in contract.In cazul contractului de vanzare-cumparare nu am 100.000 de euro sa-i dau pe el(presupun ca baremurile minime ale notarilor nu sunt la suma asta)dar am destui bani sa pot sa platesc 7000 ron taxa la stat la suma de 100.000 de euro si onorariul notarului de 5000 ron,si toate taxele aferente pt a intra in posesia apartamentului.Cat despre dovada banilor sa zicem ca stipulez in contract 50.000 de euro as putea sa fac un contract de imprumut cu un prieten care castiga foarte multi bani.Credeti ca mai trebuie si alta dovada?ce parere aveti? Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!!!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare intre parinte si fiu geny geny Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi vanda mie apartamentul pentru ca fratii mei din prima lui casnicie sa nu beneficieze de acesta. Vreau sa stiu daca eu ... (vezi toată discuția)
Sfat! testament sau act de vinzare cumparare? lucica3 lucica3 Buna ziua ! Va rog mult sa-mi dati un sfat in urmatorul caz; am un prieten bun care vrea sa-mi lase mie garsoniera in care locuieste , tinind cont ca eu ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)