avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere, CVC sau donatie-tata fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere, CVC sau donatie-tata fiu

Situatia noastra este: pe socrul meu este intabulata casa si pamantul aferent acesteia. Soacra este decedata, iar sotul meu mai are o sora. Socrul vrea sa lase fiului casa si pamantul. Care ar fi cea mai potrivita-neatacabila cale de a rezolva aceasta problema?
Un contract de intretinere este posibil, in ideea ca locuim in judete diferite? Ce acte ar fi necesare?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 19:27, 5 Mai 2008
În primul rând trebuie clarificată situaţia imobilului: este 100% bun propriu sau 50%, iar diferenţa trebuie supusă dezbaterii succesorale.
1. Dacă bunul tatălui este 100% bun propriu, având în vedere că acesta locuieşte în alt judeţ, nu se poate pune problema unui contract de întreţinere, pentru că aceasta înseamnă: asigurarea şi prepararea hranei, schimbarea lenjeriei, acordarea îngrijirilor medicale, plata utilităţilor, accesul zilnic în locuinţa creditorului (chiar convieţuirea părţilor până la sfârşitul vieţii acestuia), ori în situaţia dată nu se poate prezuma că v-aţi deplasa zilnic la domiciliul tatălui......;)
2. Dacă bunul nu este 100% bun propriu, se va dezbate mai întâi succesiunea după mama, şi apoi numai din ce va rămâne tatălui, acesta poate dispune după bunul plac.

ªi eu sunt de părere că cea mai bună soluţie în speţa dată este un contract de vânzare-cumpărare, dar atenţie la condiţiile de validitate ale unui asemenea act:
- consimţământul valabil al părţii care se obligă,
- capacitatea de a contracta,
- un obiect determinat,
- o cauză licită.
Preţul să fie sincer şi serios, respectiv cuantumul menţionat în contract trebuie să corespundă realităţii, să fi fost stabilit cu intenţia reală de a fi cerut şi plătit, iar nu doar fictiv.;)
Nu cred ca este cazul sa ajungeti la psihiatru...
Este suficient sa va prezentati la un notar. Capacitate deplina inseamna sa nu aiba vreo interdictie (legala) in a semna acel contract; consimtamantul vanzatorului nu este valabil daca a fost dat prin vilolenta, amenintare sau inducere in eroare; pretul real este ceva relativ - intr-un contract poti vinde un bun la ce pret vrei tu, in schimb o terta persoana se poate "agata" de acest argument pentru a spune ca este doar un contract formal - de accea este bine ca in contract sa fie stipulat un pret cat mai aproape de realitate; taxele includ onorariul notarului, taxe de timbru, si alte minuni ale fiscalitatii contemporane.
Imobilul se poate vinde la valoarea maxima cuprinsa in expertiza notariala (de multe ori inferioara pretului de pe piata) deci se va plati un impozit (2% din suma daca socrul are propietatea de peste 3 ani sau 3% daca socrul are propietatea de mai putin de 3 ani plus niste procente daca valoarea imobilului depaseste 200.000 lei - RON) mai mic decat daca imobilul ar fi vandut la pretul de piata. Avand in vedere ca tranzactia se petrece intre tata si fiu se poate trece pretul din expertizele notariale; la un tert cumparator exista riscul sa nu va dea decat pretul scris pe contract si apoi nu ati avea cum sa recuperati restul.
Asadar, mergeti la un notar si el va va invata tot ce aveti de facut.
Lulica a scris:

Asadar, mergeti la un notar si el va va invata tot ce aveti de facut.


Eu recomand să ia legătura cu un avocat care să-i redacteze contractul conform voinţei părţilor, şi apoi să ceară autentificarea lui, deoarece la notar acesta nu are timp de "poveşti". Întreabă părţile ce vor, nu le dă lămuriri prea multe, şi crează un contract pe un formular standard pe care îl are.
Nu de multe ori, au venit la mine clienţi cu contracte de vânzare-cumpărare încheiate la notar, pure şi simple deşi s-a solicitat încheierea unui contract de întreţinere cu uzufruct viager între tată şi fiu, iar apoi se plângea că fiul îl dă afară din casă şi se întreba de ce.....
Oamenii simplii nu au cunoştinţe juridice, şi dacă nu stai să vezi ce doresc de fapt prin încheierea unui act juridic, ca să ştii ce li se potriveşte cel mai bine, pentru apărarea drepturilor lor, să le explici ce avantaje sunt la încheierea unui contract şi ce avantaje sunt la încheierea altui tip de contract, ei vor pierde. Iar notarul nu acordă consultaţii juridice!....pentru că nu ar mai avea astfel timp să câştige bani..........;)
Perfect de acord...
Dar si un notar ar trebui sa-si sfatuiasca clientii... la taxele pe care le au... ar putea sa personalizeze putin documentele alea...
"Necazul" e ca omul vede 2 onorarii (avocat si notar) si prefera sa o ia pe scurtatura... de aici si toate complicatiile ulterioare... cu costuri mult mai mari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau altfel de contract? Constantin Mld Constantin Mld Buna ziua.Am urmatoarea situatie.Parintii mei au un apartament pe care ar vrea sa mi-l lase mie.In contract este unic proprietar doar tata deoarece ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare dragalashul24 dragalashul24 Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa cumparam un apartament de la socrii mei cu contract de vanzare cumparare. Un jurist ne-a spus ca se poate trece in ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)