avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie alimentara

Buna ziua, in februarie 2008 prin hotarare judecatoreasca s-a pronuntat divortul si mi s-a incredintat custodia baietelului acum in varsta de 7 ani. Nu am mai primit pensie alimentara din vara anului 2009. Pot intenta proces doar pentru recuperarea pensiei? In alta ordine de idei in luna martie voi pleca sa lucrez in alta tara si doresc sa stiu daca fostul sot poate intenta cumva proces pentru a obtine custodia copilului?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:32, 20 Februarie 2011
Da, puteti sa il actionati in judecata pe fostul sot pentru pensia alimentara a copilului. Competenta apartine instantei de la domiciliul dumneavoastra.
Exista in Codul penal infractiunea de abandon de familie "neplata, cu rea - credinta, mai mult de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.". Puteti depune plangere la politie sau parchet. Orcand poate intenta o astfel de actiune. Pentru a castiga mai trebuie sa si probeze.
Nu aveti nevoie de o noua hotararea prin care sa se stabileasca pensia de intretinere in favoarea minorului, pentru ca o aveti deja stabilita in hotararea de divort.
Pentru a putea recupera pensia de intretinere restanta aveti 2 variante:
1.-punerea in executare a hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc sau
2.-plangere pentru infractiunea prev de art.305 al.1 lit c) c.pen., care se adreseaza parchetului careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
In privinta minorului, tatal poate oricand sa introduca o actiune de reincredintare minor, insa va trebui sa probeze ca imprejurarile avute de instanta la luarea masurii de incredintare s-au schimbat.
Va multumesc frumos pentru informatiile precizate....exista posibilitatea de a trece copilul in custodia mamei mele? Sau un act ceva care sa ateste ca atata timp cat eu nu sunt mama mea are putere de "decizie" in ceea ce priveste copilul?
De a trece minorul in custodia mamei dvs. nu, pentru ca dvs, prin hotararea de incredintare sunteti reprezentantul legal al minorului si asa trebuie sa ramaneti, doar ca puteti introcmi o procura notariala prin care o imputerniciti pe mama dvs. ca pe perioada cat sunteti dvs. plecata din tara aceasta sa se ocupe de cresterea si educarea minorului, urmand evident in aceasta perioada sa trimiteti copilului tot ceea ce are nevoie ( bani, alimente, hainute etc.)si sa tineti legatura permanent cu el ( pastrati orice act care confirma expedieri de bani si colete de la dvs. catre copil).
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez sa primesc pensia alimentara? danutlucian13 danutlucian13 sunt divortat de sotie de un an jumate si copilul mia fost incredintat mie cu hotarare judecatoreasca,instanta a hotarat in hotararea de divort si de ... (vezi toată discuția)
Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord cu copil minor, program vizita, pensia alimentara vrobu vrobu Sotia mea a hotarat sa divortam si am dori sa o facem prin acord. Copilul are 11 luni si eu nu pot renunta la el. Probabil fiind asa mic, cu sau fara acordul ... (vezi toată discuția)