avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin acord cu copil minor, program vizita, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin acord cu copil minor, program vizita, pensia alimentara

Sotia mea a hotarat sa divortam si am dori sa o facem prin acord. Copilul are 11 luni si eu nu pot renunta la el. Probabil fiind asa mic, cu sau fara acordul meu, el va fi incredintat mamei iar eu voi fi impins spre un program de vizitare. Daca ma inteleg prin acord cu mama la acest program, voi putea mai tarziu sa-l atac ptr. a putea lua copilul sa stea si cu mine. De la ce varsta pot cere sa iau definitiv copilul la mine ?. Cum este obligata sa-mi respecte programul de vizitare ? Pensia alimentara stabilita prin acord comun poate fi modificata la cerere mai tarziu. In concluzie, intrebarea este daca o hotarare judecatoreasca data in urma unei cereri de divort prin acord comun poate fi atacata si modificata mai tarziu ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:12, 22 Septembrie 2011
Da, puteti cere ulterior modificarea programului/pensiei/custodiei.

Daca depuneti cererea de divort prin acordul partilor dupa 1 octombrie puteti cere custodia comuna. Adica sotia ramane parinte custodian primar iar dvs. parinte custodian secundar. Veti avea aceleasi drepturi si obligatii ca acum.
Care ar fi avantajele de a fi parinte custodian secundar ? Ar fi util ptr mai tarziu cand as putea sa cer sa fiu eu primar ?
Avantajele: Toate drepturile legale ale unui parinte, inclusiv acordul pentru iesirea din tara a minorului, acordul pentur inscrierea la scoala, etc.

Ulterior puteti cere sa fiti custodian primar.
Programul de vizitare poate include si luarea copilului la mine acasa ? Pot fi obligat sa vad copilul numai in prezenta mamei ? Pana la ce varsta ? Cum poate fi ea obligata sa respecte programul meu de vizita la ea acasa ? Dupa 1 octombrie va apare un nou tipizat ptr. cererea de divort cu acord in care este specificata custodia comuna ?
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
vrobu, utilizator
Hotararea pe calea careia se iau masuri privitoare la minor, in cazul dvs. incredintarea, minorului. pensia de intretinere si programul de vizitarea acestuia, nu au autoritatea de lucru judecat, la mijloc fiind interesul minorului.
Cu alte cuvinte, ori de cate ori sunt motive temeinice, respectiv se impune modificarea uneia dintre aceste masuri dat fiind faptul ca imprejurarile avute in vedere de instanta la luarea respectivei hotarari s-au schimbat, instanta poate dispune reincredintarea minorului, stabilirea pensiei in sarcina celuilalt parinte ( sau majorarea, diminuarea sau sistarea pensiei de intretinere) cat si modificarea programului de vizita in sensul extinderii lui sau restrangerii lui.

1.Da.
2.Da ,in conditiile vizitarii minorului la domiciliu.
3.Nerespectarea programului de vizita stabilit prin hotarare, in sensul impiedicarii in mod repetat de a va vedea copilul, constituie infractiunea prev de art 307 al. 2 c.pen, deci aveti posibilitatea de formula plangere penala pentru savarsirea infractiunii mai sus aratate (evident plangere care va trebui probata).
4.Nu, nu exista nici un tipizat pentru actiuni si nici nu vor exista.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodia comuna florin_tata florin_tata Ma intereseaza in mod deosebit aceasta problema . Prin sentinta judecatoreasca am obtinut programul de vizitare al fetitei asa cum l am cerut ( am cerut ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Plasament minor ronaldo83 ronaldo83 Se da urmarorul caz:Un minor de 13 ani al carui parinti sunt divortati mama avand custodia unica si tatal program de vizita.Poate mama sa deschida proces de ... (vezi toată discuția)