avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vanzare apartament mama bolnava Alzheimer
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vanzare apartament mama bolnava Alzheimer

Buna ziua,
Mama mea este bolnava de Alzheimer si Schizofrenie Paranoida(cu acte in regula, ca sa zic asa, in sensul ca este diagnostica oficial cu aceste boli). Este pensionata pe caz de boala si este incadrata cu handicap de gradul II. Noi efectiv nu ne mai permitem sa avem grija de ea si doream sa vindem apartamentul pe care il detine (este doar ea proprietara, in urma succesiunii dupa moartea tatalui nostru in 1996 noi cedandu-i drepturile) ca sa o putem duce la un azil decent unde sa fie bine ingrijita. Cand am intrebat notarul cum se procedeaza mi-a spus doar ca persoanele bolnave mintal nu pot face vanzari. Ma poate ajuta cineva cu explicatiile legale a pasilor ce trebuiesc facuti? Nu pot sa cred ca noi nu putem vinde apartamentul acesta ca sa-i oferim un loc unde sa poata fi ingrijita civilizat. Aceste aziluri sunt foarte scumpe, iar noi suntem departe de a avea acesti bani. Efectiv nu stiu ce sa mai fac....practic o luam si noi razna cu atatea probleme. Multumesc anticipat celor care vor avea amabilitatea sa-mi raspunda.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
anelisagreeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: miluma , utilizator 17:55, 21 Octombrie 2011
nu stiu multe despre aceasta boala dar daca aceasta a fost declarata incapabila adik banuiesc ca are afectiuni mentale care nu-i permit sa se descurce singura nu? atunci inteleg ca cineva ii este tutore legal. tb sa afceti demersuri pt a-i deveni tutore si apoi cf legii tutorele ii administreaza si bunurile in interesul acesteia desigur si este evident ca ceea ce faceti este in interesul ei cu cond sa gasiti o modalitate gen cont bancar special pe care sa-l fol special pt nevoie ei pt a nu fi interpretat ulterior ca ati abuzat de starea acesteia de sanatate pt a-i vinde bunul si a fol banii in interes personal. asta daca mai sunt alti mostenitori respeciv fratis, surori ai dvs.
Momentan nu am facut niciun demers, in sensul ca nu este declarat niciun tutore legal. Nu stiu nici in acest sens ce trebuie facut. Am auzit doar ca trebuie mers la Judecatorie si apoi la Autoritatea Tutelara. Mi s-a mai povestit ca aceasta autoritate tutelara face o ancheta daca vrei sa-i vinzi apartamentul care dureaza foarte mult, timp pe care noi nu-l mai avem. Eu si cei doi frati ai mei dorim din tot sufletul sa rezolvam cat mai repede aceasta problema, ca sa o putem ajuta si pe ea si pe noi care suntem la marginea puterilor....e fff dificil sa locuiesti cu un astfel de bolnav, fie ea si scumpa ta mama. :( Ma interesau niste sfaturi care sa ne ajute sa scurtam acest drum cat de mult se poate.
Cred ca cel mai bine este sa incercati sa va ingrijiti mama la domiciliul ei, pana cand va deceda. Avand aceasta boala, casa in care a trait ii ofera singurele "repere" reale, atat cat poti exista. O internare la azil nu i-ar prinde bine, plus ca va fi lipsita de compania persoanelor ce ii mai sunt cat de cat "cunoscute".
Eu v-as sfatui sa aveti grija de ea la domiciliu, daca sunteti 3 frati atunci nu poate fi chiar asa greu... daca era doar o singura persoana atunci era mai greu.
Daca intr-adevar doriti sa o duceti la un azil scump, atunci taxa acolo este de 1000 euro pe luna. Puteti eventual sa ii inchiriati apartamentul pentru a plati o parte din taxa, daca intr-adevar 3 frati doresc sa isi duca mama la azil. Diferenta o puteti acoperi din venitul dansei, plus o mica parte cu care poate contribui fiecare copil, avand in vedere ca sunt 3. "cheltuielile" fratilor vor fi acoperite oricum din valorificarea apartamentului dupa decesul doamnei.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
anacross, utilizator
Buna ziua,
O sa dau mai multe detalii:
1. Noi stam in Bucuresti, apartamentul mamei este in Braila, unde ne-am nascut, deci nu avem cum sa o ingrijim acolo; daca am inchiria cuiva acest apartament, banii ar fi foarte putini si oricum este complicat, fiindca apartamentul are nevoie de multe renovari ca sa se poata locui acolo (bani de acest lucrui nu avem);
2. Desi pare imposibil, stimata domnsioara, da, noi cei trei copii ai mamei nu avem bani sa platim pe cineva sa aiba grija de ea, fiindca acel cineva, daca il gasesti(am incercat si....nu gasesti) cere multi bani; noi ne tragem dintr-o familie modesta, care ne-a dat ce aveam pe noi cand am venit la facultate....deci avem rate la banci, chirii, etc.. Cu banii care raman, dupa ce ne achitam fiecare cheltuielile, abia supravetuim noi;
3. Mama noastra nu poate sta nici macar 10 minute singura, cred ca este clar ce vreau sa zic; banuiesc ca va inchipuiti ca noi muncim toti;
4. In debutul bolii, cand mai statea singura, a stat cu noi aici la Bucuresti, dar nu doresc nimanui sa aiba de ingrijit un bolnav de genul acesta; dupa 5 ani toti am fost pe cale sa ne despartim de partenerii de viata, iar de facut copii in acest mediu, credeti-ma este imposibil sa te gandesti macar; ne-am amagit cu ideea ca vom avea grija noi de ea, dar....
5. Nu dorim sa o ducem la un azil scump, ci la unul civilizat, care costa cam 2000 RON/luna(plus cheltuielile extra, care ar duce pe la 2500 RON/luna); pensia ei cumultata este de 930 RON si, da, noi nu avem de unde sa punem aceasta diferenta;
6. Mi-ar fi de ajutor daca ne-ati da nista sfaturi legale pertinente, fiindca restul solutiilor de care vorbiti va dati seama ca le-am analizat si testat si noi timp destul de indelungat. Concluzia este aceeasi de fiecare data: efectiv nu mai putem sa ne chinuim asa, ne certam cu totii, sunt multe lipsuri si probleme, iar aceste lucruri ne fac rau si ei si noua.
Deci daca mai aveti si altfel de sfaturi in afara de cele de mai sus sunt binevenite. In rest, vis-a-vis de latura sentimentala....va zic un singur lucru: nu e greu sa vorbesti cand nu ai de-a face cu asa ceva. Oricat de mult ne-am iubi mama (si credeti-ma ca ni se rupe inima stiind ca asta a mai ramas din ea), nu mai putem continua asa. Suntem si noi inca tineri, niciunul nu a putut face copil din cauza bolii mamei, viata sociala aproape ca nu mai exista, concediile se fac pe rand, cu programare. Ma rog.
PS: Sper ca ati inteles ca nu ne intereseaza sa ne recuperam "cheltuielile" (nu ne numaram printre fericitii posesori de parinti care lasa ceva copiilor, fiindca chiar nu au de unde), ci doar sa rezolvam aceasta problema cat inca mai conteaza si viata noastra. Oricum, ca idee, apartamentele in Braila se vand la preturi de nimic, iar de inchiriat...nu mai zic.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
anelisagreeb, utilizator
Nu vreau sa va dau un sfat , dimpotriva , sunt in aceeasi situatie , doar ca eu nu am frati si as lua-o la mine ....binenteles ca in alta localitate . Tare as vrea sa stiu cum ati procedat cu apartamentul. Va multumesc din suflet. Numai cine s-a confruntat cu asa ceva poate intelege prin ce trecem . Va doresc numai bine !

Alte discuții în legătură

Despre curator ghineavalentin ghineavalentin Suntem doi frati, mama are un apartament trei camere dar este bolnava psihic, Tatal decedat. Concubina fratelui meu a de venit curator fara ca eu sa stiu. A ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire xmagx2001 xmagx2001 Buna seara, am si eu o intrebare si va rog respectuos sa ma lamuriti si pe mine referitor la situatia urmatoare: - parintii mei au divortat, iar in urma ... (vezi toată discuția)
Intretinere sotie cfinica cfinica Va rog sa-mi indicati cum pot obliga tatal sa-si respecte obligatia de intretinere a sotiei....mama nu a avut serviciu...acum au o virsta inaintata... Mama ... (vezi toată discuția)