Buna ziua, as dori citeva sfaturi va rog: tatal meu a decedat in 1995 si dupa deces am gasit in registrele agricole imobile pe numele lui. Am obtinut copii certificate de la Arhiva nationala. Intrebarile mele sunt :
- cum pot sa inscriu aceste imobile pe numele meu si a surorii mele?
- care sunt documentele pe care eu trebuie sa le inaintez pentru inscriere?
- cum pot sa dispun de aceste imobile?
buna ziua. va prezentati la un notar in vederea dezbaterii succesiunii .
daca succesiunea s-a dezbatut deja, veti cere suplimentarea certificatului de mostenitor.
Stimata doamna Stancu,
Dupa decesul tatalui s-adeschis succesiunea. Am luat legatura prin email cu notara si uitati ce mi a scris :
"Referitor la obtinerea unui certificat suplimentar la certificatul de mostenitor nr. 181/20.03.1996 eliberat de biroul nostru avem nevoie de prezenta mostenitorilor, de acte de proprietate(titlu de proprietate, contract vânzare cumpărare, sentinţă judecătoreasca, decizii ale Prefecturii, etc.), certificat fiscal din care să rezulte că defunctul Mircea Tobescu figurează cu acele bunuri la rol.
Nu se poate face succesiunea pe baza unor extrase din registrul agricol. Trebuie să prezentaţi acte de proprietate."
Mentionez ca terenurile care sunt in registrul agricol constitue dota de la mama mea, ea fiind decedata inaintea tatalui.
Si notarul are perfecta dreptate, intrucat registrul agricol, ca document declarativ, nu reprezinta act de proprietate si nici nu dovedeste existenta dreptului de proprietate pentru bunurile inscrise acolo.
Permiteti-mi sa va adresez doua intrebari:
- din ce an era registrul agricol pe care l-ati consultat? cumva 1959-1963?
- a facut cineva cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, in baza vreunei legi a fondului funciar, pentru imobilele cu care tatal dvs. figura in acel registru agricol?
Multumesc mult pentru raspunsul Dvs. Registrul agricol este din 1948-1951, s-a facut o cerere de revendicare de catre nepoata mea, care m-a dat disparuta si a devenit legatara universala a mamei mele in urma unui testament olograf fals. In certificatul ei de mostenitor, aceasta a introdus si bunurile primite cadou la nunta parintilor.
Daca nepoata are si titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 pentru acele bunuri si aveti dovezi ca "v-a dat disparuta" cu rea credinta, deja situatia se indreapta spre penal...