avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... persoane cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

persoane cu handicap

poate cineva sa-mi spuna va rog daca exista vreo lege care obliga firmele care au mai mult de 50 de angajati sa angajeze 4 % persoane cu dizabilitati,ori in caz contrar trebuie sa plateasca 600 lei / persoana si daca da, care este aceasta.. va multumesc
Cel mai recent răspuns: mbclk11@yahoo.com , utilizator 17:54, 10 Februarie 2011
Art.78 din Legea nr.448/2006 prevede :
1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in conditiile prevazute la lit. a).
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(5) Monitorizarea si controlul respectarii prevederilor alin. (2) si (3) se fac de catre Inspectia Muncii.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de handicapati se mai plateste ? alinadanila alinadanila vreau sa stiu daca fondul de handicapati se mai plateste in ce procent si cum se calculeaza? (vezi toată discuția)
mod de calcul pentru fondul persoanelor cu handicap 22.08.2009 22.08.2009 Va rog frumos, asi avea si eu o intrebare. Conform legii 448/ 2006 societatiile au obligatia de a vira o contributie la fondul de handicapati Care este ... (vezi toată discuția)
Obligativitate anagajare persoane cu handicap mediterr mediterr Buna ziua, am inteles ca a aparut o noua directiva prin care suntem obligati ca la mai mult de 17salariati salariati (parca) sa angajam o persoana cu ... (vezi toată discuția)