Salutare,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu raspunsurile la urmatoarea situatie:
Mama mea a decedat in anul 2009 in luna mai. Suntem 4 frati (2 baieti si 2 fete) si tatal care mai este in viata. In maxim 2 ani vream sa facem dezbaterea mostenirii adica pana in luna mai 2011 ca sa nu platim nu stiu ce taxe mai mari la stat. Tatal nu spune ca el nu vrea sa faca dezbaterea mostenirii pe motiv ca nu are bani cu toate ca noi avem bani necesari, noi fiind intr-o relatie foarta proasta cu el nu vrem sa-l ajutam. Una dintre surori nu are nici o pretentie la mostenire decat eu, fratele, una dintre surori si tatal. El acum a hotarat sa-si refaca viata de parca asta ii mai trebuia acum, dar ma rog nu asta e subiectul. 1.Ce se poate face sa dezbatem mostenirea ca sa nu cumva el sa se casatoreasca si noi sa ne pierdem partea de pe urma mamei. 2. Viitoarea lui sotie va avea drept la mostenire cumva, in cati ani? 3. Se poate sa dezbatem mostenirea fara el? 4. El a hotarat ca va lasa testament partea lui se poate, sau mai bine zis poate lasa mostenirea lui prin testament oricarei persoane sau obligatoriu numai unui membru l familiei? 5. Testamentul dupa decesul lui poate fi atacat in instanta pentru putea fi declarat nul? 6. Mai conceret cum se va imparti mostenirea viind vorba doar de o casa destul de mre cu etaj? Cam atat am avut sa va intreb poate vor mai fi intrebari pe parcursul dezbaterii acestor probleme. Va multumesc anticipat, Cristian!
in cazul prezentat mai sus rezerva succesorala poate anula un testament ? aceasta il anuleaza total sau partial? bineinteles in urma unei decizii ale instantei
Intrucat ati dobandit bunurile succesorale in indiviziune , adica fara a avea individualizata cota fiecare dintre succesibili, va trebui sa cereti acest lucru.
Testamentul poate fi redus in limita cotitatii disponibile, nu anulat.Aceasta pentru ca mostenitorii rezervatari sa poata culege rezerva ce le este conferita prin lege si care le-ar fi incalcata de catre testator.
Revin tot pe acelasi subiect si aceeasi problema ca sa zic asa, o continuare a temei mai sus dezbatuta. Daca totusi au trecut cei 2 ani in care trebuia dezbatuta mostenirea, dar din cauza refuzului tatalui, acesta are dreptul deplin asupra casei sau avem si noi drepturi asupra casei cu toate ca nu sa dezbatut mostenirea? Si poate sa ne da afara din locuinta? Ar putea sa vanda el casa fara acordul nostru astfel incat noi sa nu putem sa-i facem nimic?
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire..
dollc3_anny
buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)