avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sunt eleva si am fost amendata. Daca nu platesc pot fi ...
Discuție deschisă în Executare silită

Sunt eleva si am fost amendata. Daca nu platesc pot fi executata silit?

Sunt eleva,minora am o amenda pe care nu am platit-o la timp si acum mia venit o somatie cu un titlu executoriu,daca nu platesc pot fii executata silit? si ce se poate intampla..au de pierdut ceva parintii mei? Am un termen de 15 zile pt a plati si nu am bani.
1.Conform art.128 Cod Fiscal,amenda se prescrie in termen de 5 ani de la 01.01 a anului urmator celui in care a fost aplicata amenda.
2.Ce varsta aveti domnisoara ?
LEGE nr. 352 din 21 iulie 2006
pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 640 din 25 iulie 2006


Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobatã prin Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 9, dupã alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (3)-(6), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rãmânerea definitiva a sancţiunii şi nu exista posibilitatea executãrii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritorialã s-a sãvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, ţinându-se seama de partea din amenda care a fost achitatã.
(4) La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, în vederea achitãrii integrale a amenzii.
(5) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termenul prevãzut la alin. (4), instanta procedeazã la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligãrii la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, cu acordul acestuia.
(6) Hotãrârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii este supusã recursului."
2. Dupã articolul 39 se introduce un nou articol, articolul 39^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 39^1. - (1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rãmânerea definitiva a sancţiunii şi nu exista posibilitatea executãrii silite, acesta va sesiza instanta în circumscripţia cãreia s-a sãvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii, ţinându-se seama, dupã caz, şi de partea din amenda care a fost achitatã.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda în termenul prevãzut la alin. (1), instanta procedeazã, dacã exista acordul expres al acestuia, la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori începând cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotãrârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii este supusã recursului.
(4) Urmãrirea punerii în executare a sentinţelor se realizeazã de cãtre serviciul de executãri civile de pe lângã judecãtoria în a carei raza s-a sãvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primãrii."

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREªEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREªEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 21 iulie 2006.
Nr. 352.
daca mai ai nedumeriri din lectura acestei legi mai intreabama da?
=D> Munca in folosul comunitatii.
Inca ceva inlegatura cu amenzile daca nu s-a efectuat un act voluntar de executare sau vriun act de executare silita ..amenzile se prescriu in 3 ani de la data constatarii si sactionare a contraventiilor..
Manole Dumitru a scris:

Inca ceva inlegatura cu amenzile daca nu s-a efectuat un act voluntar de executare sau vriun act de executare silita ..amenzile se prescriu in 3 ani de la data constatarii si sactionare a contraventiilor..

In ce act normativ e prevazut acest termen de prescriptie ? In Codul fiscal termenul de prescriptie e de 5 ani, pentru dreptul material la actiune si alti 5 ani pentru executare silita, dupa obtinerea titlului executor. Sper ca nu gresesc.

Alte discuții în legătură

Prescripție amendã contravenționalã Floexe Floexe Art. 131 din OG nr. 92/2003 prevede prescripția amenzilor contravenționale. dar prescripția dreptului la acțiune cât este, de la ce dată ... (vezi toată discuția)
Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)