Credeţi că se justifică prelungirea măsurii arestării preventive numai pentru gravitatea faptei săvârşite de inculpat, gravitate care este sancţionată cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 4 ani?
Odată ce este luată măsura arestului preventiv, instanţele - la fiecare cerere de înlocuire a acestei măsuri cu o altă măsură preventivă - resping cererea şi menţin arestul pe motivul gravităţii faptei deşi în practica CEDO se arată că instanţele nu pot prelungi arestul preventiv (până la moarte, spunea cineva...:D ) doar pe acest considerent, ci trebuie să ţină seama şi de alte motive, că asupra procesului penal ar plana unul din următoarele pericole: pericolul de distrugere a probelor de către inculpat, pericolul ca acesta să nu se mai prezinte în faţa instanţei, pericolul influenţării martorilor, în general pericolul de a impieta în vreun fel buna desfăşurare a procesului penal.
Art. 148 alin. 1 lit.f C.pr.pen. prevede 2 condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ la luarea măsurii preventive, precum şi la fiecare termen de judecată la care se face o cerere de revocare/înlocuire a măsurii, precum şi la termenele de judecată în care se pune în discuţie legalitatea menţinerii arestului preventiv.
Instanţele fac o confuzie însă între pericolul concret pe care l-ar prezenta inculpatul pentru ordinea publică şi pericolul generat de chiar infracţiunea săvârşită....;) Păi dacă nu ar fi prezentat un pericol săvârşirea infracţiunii, aceasta nu ar mai fi fost incriminată şi pedepsită!:D
Normal ca aceste conditii trebuiesc indeplinte cumulativ.
Intr-adevar si eu cunosc multe situatii in care, o data luata masura arestarii preventive, s-a mentinut ani de zile pana la finalizarea definitiva a procesului: Desi s-a dispus condamnarea cu o pedeapsa mai mica decat minimul special al pedepsei si persoana a fost arestata preventiv aproape 3 ani. A declarat recurs si se mentine in continuare masura arestarii preventive, desi, pe baza condamnarii primei instante ar indeplini conditiile eliberarii conditionate.
Ce ma deranjeaza este faptul ca, desi invoc jurisprudenta constanta in materie a CEDO, instantele par sa nu auda si sa nu vada nimic. Am stat de vorba si cu procurorul si acesta mi-a datn dreptate dar, mi-a spus confidential ca nu poate sa solicite admiterea cererii de inlocuire a masurii arestarii preventive pentru ca ar fi dat afara!...:(:(:(
Depinde f mult de infractiune, daca exista grup infractional, etc.
In caz de terorism, trafic de droguri ( nu posesie si consum) omor daca exista indicii temeinice instantele judeca arbitrar.
Daca ii pune liberi instanta superioara admite recursul parchetului.
Daca avocatul nu exercita ceva presiuni juridice bine argumentate in fata instantei, aceasta aplica si pedepse mari.
Durata detentiei preventive este elementul cheie in acest caz.
Nici nu ma mira ca raman surzi la orice li se invoca. Am avut dosar in care am vrut sa depun jurisprudenta si mi s-a atras atentia ca, daca nu este de la aceeasi instanta, sa nu o depun ca nu se tine cont!
Pe starea de arest judeca fiecare instanta in felul ei.
Totusi, daca este vorba de jurisprudenta ICCJ ar trebui sa o respecte.
Se exercita presiuni asupra judecatorilor si nu pot judeca liber.
De pilda, DNA, Parchetul de pe langa ICCJ are un rol privilegiat in fata instantelor datorita faptului ca starnesc temere.