avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa sot/sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa sot/sotie

Buna ziua,

Am vandut apartamentul meu proprietate personala fiului meu care se casatoreste peste 3 luni. Ce act se poate intocmi inaintea casatoriei ca in cazul decesului fiului meu sotia acestuia sa nu aiba nici un drept asupra apartamentului?

Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Ion Domilescu , Consilier juridic 00:48, 6 Mai 2008
In caz de deces, sotia este mostenitoare a sotului decedat.
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;

Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat de Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.

Numai in caz de divort, sotia nu dobandeste nimic la partaj intrucat apartamentul este bun propriu al sotului.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns,

Exista totusi un act pe care sa-l incheiem inaintea casatoriei asa incat sotia sa nu mosteneasca apartamentul?
Nu mai aveti ce act sa mai incheiati. Fiul dvs este proprietar al apartamentului, dupa ce i l-ati vandut.
Prin urmare :
1. in caz de divort sotia nu primeste nimic, intrucat este bun propriu al fiului dvs.
2. in caz de deces, este mostenitoare a fiului dvs.
Multumesc pentru raspunsuri,

O seara buna
Cazul prezentat de Dvs are nuante diferite, una din ele, pe langa cea juridica, este de natura morala. Incheierea unei casatorii, importanta pentru noul cuplu, ramane importanta si pentru familiile din care cei doi provin, in planul pastrarii legaturilor firesti de afectiune, intelegere si sprijin material si sufletesc in caz de nevoie. Fericirea nu paote fi rupta de adevar si nici de responsabilitate. Vedeti e surprinzator ca la o distanta de numai 3 luni de casatoria fiului Dvs va ganditi la posibilitatea mortii acestuia si ca atare vizualizati mai degraba o pierdere materiala, casa, decat un fiu si poate o sotie mahnita care pe deasupra poate fi si insarcinata, cand acel eveniment nefericit s-ar produce. Poate ca nu veti fi fost cu totul de acord cu alegerea facuta de fiul Dvs dar macar pentru dragostea ce i-o purtati aveti incredere in decizia lui si poate, dar cine-o sti cu adevarat, acel eveniment nefericit nu se va produce prea curand si chiar va intarzia sa se produca pana la adanci batraneti. Solutia juridica: vanzarea bunului de catre fiu catre Dvs cu pastrarea uzufructului viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori julesa julesa Buna ziua, Tatal meu este proprietar de apartament, s-a recasatorit civil (apartamentul a fost cumparat inaintea celei de-a II a casatorii). As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire in urma casatoriei Claudia Stoica Georgeta Claudia Stoica Georgeta Ce drepturi are mama in urma casatoriei daca s-a casatorit de cateva luni, in situatia in care sotul ei avea un copil dintr-o casatorie anterioara, iar ... (vezi toată discuția)
Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)