1. Drepturile mamei dvs. in urma casatoriei sunt de mai multe feluri. Daca va referiti numai la acele drepturi cu aspect patrimonial, atunci si acestea se impart in doua tipuri: cele din timpul convietuirii si cele de mostenitor. In primul caz, mama dvs. va detine in mod prezumtiv proprietatea asupra unei jumatati din toate bunurile comune obtinute de dansa si de actualul sot de la data casatoriei lor, pana la cea a unei despartiri in fapt (sau divort).
Ca potentiala mostenitoare, in cazul unui predeces al sotului, dumneaei va beneficia de drepturile de mostenitor ale sotului supravietuitor, prevazute de Legea 319/1944 pr. dreptul de mostenire al sotului supravietuitor. Aceste drepturi presupun un drept propriu de mostenire in concurenta cu toate clasele de mostenitori, un drept de rezerva succesorala, precum si calitatea de mostenitor sezinar (care are de drept posesia mostenirii, drept pe care il mai au numai descendentii/copiii, nepotii, stranepotii).
Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor este dependent de existenta copiilor decedatului, fct. de care are un drept propriu la mostenire, care se stabileste mai intai, iar ceea ce ramane se imparte intre mostenitorii ce vin in concurs. Aceasta cota este de 1/4 (in concurs cu descendentii, indiferent de nr. acestora) in cazul in care, acesta, asa cum afirmati, are un copil.
2. Daca sotul vrea sa lase sotiei intregul bun obtinut inainte de casatorie, atunci trebuie fie sa faca un act testamentar (care nu poate incalca insa rezerva succesorala a copilului din prima casatorie), fie un act de donatie (cu respectarea aceleeasi conditii), iar vanzarea-cumpararea intre soti nu este permisa (art.1307 C.civ.) iar "mostenitorii rezervatari au dreptul de a ataca asemenea operatii daca ele ascund beneficii indirecte."
Mama dvs are drepturile prevazute in legea 319/1944 privind dreptul sotului supravietuitor! Intrucat defunctul sot are un copil (deci un descendent direct) , acela are dreptul la 3/4 din bunurile defunctului , iar mama dvs are dreptul la 1/4 din bunurile sotului. Dupa dezbaterea succesiunii la notarul public din raza teritoriala a ultimului domiciliiu al defunctului, mama dvs si fiul vitreg pot semna un act de partaj voluntar prin care sa decida cum sa imparta masa succesorala sau pot semna un act de schimb , in cazul in care exista mai multe imobile , mama dvs urmand sa primeasca in intregime acel apartament iar fiul sa ramana cu celelalte bunuri.
Succes!