avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Doi frati mostenesc un teren de la tatal lor.Unul din frati decedeaza,lasand in urma sotia si doi copii minori.
Cum se imparte in acest caz terenul?
Cel mai recent răspuns: Ioana Cristina Catanoiu , Consilier juridic 11:42, 6 Mai 2008
Inteleg ca fratele a decedat ulterior decesului tatalui sau (deci terenul intrase in patrimonul fratelui la momentul decesului). In acest caz, daca cei doi frati erau singurii mostenitori (i.e. nu exista sotie supravietuitoare) au mostenit terenul in cote parti egale (daca nu cumva e vorba de un testament, si cotele sunt diferite conform vointei defunctului). In cazul mostenirii pe cote parti egale, cota de 1/2 aferenta fratelui care a decedat, se imparte intre sotie si cei doi copii minori astfel: sotia primeste 1/4 din mostenire (in cazul acesta 1/4 din 1/2 cat era cota fratelui decedat din teren), iar copiii impart restul de 3/4 din mostenire (adica 3/4 din 1/2 cat era cota fratelui decedat din teren), in cote parti egale.
Fratele in viata- o cota de 1/2 din teren;
sotia fratelui decedat - 1/4 din 1/2 din teren, respectiv o cota de 1/8 din teren;
fiecare dintre cei doi copii- 1/2 din 3/4, respectiv o cota de 3/8 din teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Drept/ordinea la sccesiune tiberiu1001 tiberiu1001 Buna ziua, Cine sunt mostenitorii in urmatorul caz: Familie formata din sot, sotie si 2 copii. Sotul si sotia au fiecare cate 2 frati. Primul decedeaza ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)