avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, depunerea cererii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, depunerea cererii

sint nascuta pe data de 12 iulie 1955, am o vechime in munca de 33 ani, din care 4 ani si 6 luni, rezultati din anii lucrati in gr a II -a de munca..as vrea sa stiu cind pot sa depun dosarul de pensionare,caci in luna ianuarie cind am fost la casa de pensii, mi-a zis ca pot iesi la pensie la limita de virsta pe 12 martie 2011, si ca pot depune dosarul pe data de 12 februarie 2011, adica cu o luna inainte.Azi am fost la casa de pensii,si mi-a zis ca nu se mai depun dosare c-o luna inainte,ci in luna cind trebuie sa iesi la pensie, asta conform legii 19.Nu mai inteleg nimic, imi este teama ca dupa ce iar voi sta ore la coada,imi va zice sa vin iar peste o luna.Va rog sa ma lamuriti daca puteti cind de fapt trebuie sa ies la pensie, la limita de virsta, si cu ce data trebuie sa depun dosarul.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:54, 28 Februarie 2011
deci am 33 ani vechime lucrati in grupa a doua 21 de ani,de unde imi ies 4 ani si 6 luni
deci am 33 ani vechime lucrati in grupa a doua 21 de ani,de unde imi ies 4 ani si 6 luni

Daca varsta standard de 60 ani si 2 luni se reduce cu 4 ani si 6 luni rezulta ca va puteti depune dosarul cu luna martie 2011. Este adevarat, dosarele se depun incepand cu data indeplinirii conditiilor.
Va rog sa nu mai deschideti aceeasi discutie daca aveti posibilitatea sa o continuati pe cea initiala.

Prevederea legala este art. 103, alin. (2) din Legea nr. 263/2010:

Art. 103. – (1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială.
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana. Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

cony55 a scris:
am dreptul sa ies la pensie , la limita de virsta la data de 12 martie 2011.Cu aceasta data trebuie sa-mi depun dosarul.Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez,caci data de 12 martie,cade simbata,pot sa depun vineri pe data de 11 martie dosarul?sau trebuie pe 14 martie Va multumesc

Va rog din nou sa continuati discutiile deschise, nu sa deschideti alte discutii pe aceeasi tema.

In niciun caz nu depuneti dosarul inainte de a indeplini conditiile, veti primi decizie de respingere. Deci nu depuneti cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta vineri, ci luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de virsta-functionari publici eugeniamunteanu eugeniamunteanu in situatia pensionarii la limita de virsta-dosarul de pensionare intocmirea lui,este obligatia angajatorului sau a persoanei ce iese la pensie ?(functionar ... (vezi toată discuția)
Cand se depune dosarul de pensie? divele divele STIE CINEVA SA-MI SPUNA CAND SE DEPUNE DOSARUL PTR. PENSIONARE LA LIMITA DE VARSTA LA CASA DE PENSII , DACA INDEPLINESC CONTITIILE DE PENSIONARE IN LUNA IUNIE ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar pensionare avramcrai avramcrai Indeplinesc conditiile de depunere dosar pensie pentru limita de varsta, conform tabelului in octombrie 2011. Va rag sa-mi spuneti daca pot depune actele de ... (vezi toată discuția)