avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sot supravietuitor

buna ZIUA, as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de pensie de urmas.Tatal meu a decedat in urma cu 2ani.insa el nu mai era in campul muncii din 2004.Mama la momentul actual detine pensie de invaliditate de gradul 3. As dori sa stiu in caz ca ramane fara pensie de invaliditate poate beneficia de pensie de urmas.Tatal meu la momentul decesului avea 56 de ani avand o vechime de 30 ani,iar mama are varsta de 52ani cu o vechime de 30 ani.
Va multumesc,
cu stima, I.M.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:07, 11 Februarie 2011
Copii si / sau sotul supravietuitor pot beneficia de pensie de urmas daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Tatal dvs. nu era pensionar si nici nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta. A mai ramas pensia de invaliditate. Va duceti cu actul din care rezulta cauza decesului la casa de pensii si intrebati daca tatal dvs. indeplinea, la data decesului, conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.

Conditiile generale pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas sunt reglementate prin art. 85 - art. 88 din Legea nr. 263/2010 (deci depind de mai multe date, pe care nu le-ati dat).

Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 87. – Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 88. – Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sot supravietuitor Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Tatal a decedat de curand iar mama nu are pensie si nici nu este angajata,avand varsta de 56 ani. La ce varsta va putea primi pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor georgeta37 georgeta37 Buna ! Am si eu o intrebare . Mama mea este pensionata de 7 ani si are o pensie de 360 ron . Este vaduva de 12 ani dar nu beneficiaza de niciun ajutor deoarece ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)