avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas - sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas - sot supravietuitor

Buna seara,
Tatal a decedat de curand iar mama nu are pensie si nici nu este angajata,avand varsta de 56 ani.
La ce varsta va putea primi pensia de urmas?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:42, 2 Aprilie 2011
Luna si anul nasterii.
1 martie 1955
Ati dat date insuficiente pentru a primi un raspuns exact.

Conditia esentiala pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas este ca sustinatorul decedat sa fie pensionar sau sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Daca tatal dvs. nu era pensionar si nici nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta, mai ramane pensia de invaliditate. Va duceti cu actul din care rezulta cauza decesului la casa de pensii si intrebati daca tatal dvs. indeplinea, la data decesului, conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.

Conditiile generale pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas sunt reglementate prin art. 85 - art. 87 din Legea nr. 263/2010 (deci depind de mai multe date, pe care nu le-ati dat).

Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 87. – Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).


-Daca durata casatoriei a fost de minim 10 ani, mama dvs. indeplineste conditiile prevazute la art. 85 din Legea nr. 263/2010 la implinirea varstei standard de pensionare de 60 de ani.

-Daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 86 din Legea nr. 263/2010, mama dvs. are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta.

-Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 85 si art. 86 din Legea nr. 263/2010, mama dvs. are dreptul la pensie de urmas o perioada de 6 luni de la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sot supravietuitor Mihaela Iamandi Mihaela Iamandi buna ZIUA, as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de pensie de urmas.Tatal meu a decedat in urma cu 2ani.insa el nu mai era in campul muncii din ... (vezi toată discuția)
Sotie pensionar decedat laura_gg laura_gg Femeie nascuta pe 1 aprilie 1953, cu o vechime in munca de 5 ani. Sotul a decedat 27 martie 2010, la data decesului fiind pensionar. Cand poate primi pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)