Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?
art. 2 din ORDONANTA DE URGENTA nr. 111 din 8 decembrie 2010
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
HOTARARE nr. 52 diART. 4
(1) Concediul si indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, anterior datei la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a incuviintat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care au realizat in perioada de referinta avuta in vedere venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) Se iau in considerare perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) lit. o)-s) din ordonanta de urgenta si in situatia in care persoana admisa la cursurile unei alte forme de invatamant preuniversitar sau, dupa caz, universitar, postuniversitar de masterat sau de doctorat, organizat potrivit legii, nu poate incepe cursurile din motive medicale, inclusiv starea de graviditate ori maternitaten 19 ianuarie 2011
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010, începand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Prin urmare, acordarea indemnizatiei pentru CCC este conditionata de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit si nu de plata CAS-ului.
In speta, trebuie sa faceti dovada ca in perioada 29.01.2010 - 29.01.2011 ati realizat venituri spuse impozitului pe venit.
Buna ziua! O persoana angajata doar in baza unui contract de munca de 2 ore pe zi, va putea beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, in conditiile in care ar avea 12 luni de continuitate cu acest contract inainte de nasterea copilului? Va multumesc anticipat.
Gabriela Paun:
In lunile ianuarie si februarie 2010 ce statut ati avut? Erati eleva, studenta sau ce?
krisztina72:
1. Nu conteaza ce fel de CIM si ce salariu ati avut ci numai daca ati obtinut venituri impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
2. Veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.