avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de CCC:

Am nascut in data de 04 ian 2012 iar in cele 12 luni anterioare nasterii am avut urmatoarea situatie:
- perioada ian-13 mai 2011 - angajata full time (compania angajatoare mi-a incheiat contractul prin restructurare din motive neimputabile angajatului. De mentionat ca intre timp aceasta companie si-a mutat sediul din Bucuresti in Jud Calarasi) + un contract part time
- perioada 13 mai - 02 iunie 2011 - fara contract
- perioada 02 iunie - 20 iunie - somaj
- din 20 iunie pana in noi 2011 cand am intrat in prenatal angajata full time.

Va rog sa imi spuneti:
1. De ce drepturi financiare pot beneficia?
2. Carei institurii trebuie sa ma adresez pentru intocmirea dosarului?
3 Daca optez pentru 2 ani dar hotarasc sa ma intorc dupa 1 an sau 1 an si cateva luni, voi primi ceva suplimentar salariului?
4. Ce acte sunt necesare pt a beneficia de indemnizatie CCC?
5. Ce acte sunt necesare si unde ma adresez pt alocatia de 200 ron?
6. Are importanta unde are compania angajatoare sediul?

Va multumesc.

1. - Acum sunteti in concediu de maternitate si beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate.
- Apoi veti intra in CCC si veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Va adresati Primariei de care apartineti cu domiciliul.

3. Daca ati optat pentru varianta de CCC pana la 2 ani nu veti beneficia de nici un stimulent financiar daca reluati activitatea.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...

5. Pentru alocatia de stat va prezentati la Primarie cu actul de identitate al dvs., cu certificatul de nastere a copilului si veti completa o cerere tip.

6. Nu are importanta unde isi are sediul angajatorul dvs.

Multumesc tare mult pentru raspunsurile dvs, dle Tudorvaleriu. intodeauna prompt, documentat, de un real ajutor.
O seara placuta!
iulyfigm a scris:

Buna ziua!

As avea o intrebare tot legata de CCC, mai exact: bebe se va naste in mai, momentan eu nu sunt angajat cu CIM la nici o societate ci am un PFA din 2009 cu ceva venituri (foarte subtiri) din kinetoterapie mai nou. Am lucrat cu CIM pana in octombrie 2011. Sotia lucreaza cu CIM.
1.Se poate sa intru eu in CCC in locul sotiei si daca da cat va fi indemnizatia (aprox.).
2. Dupa cat timp de la nasterea lui bebe pot intra in CCC?
3. Cum se face dovada de realizare venituri in cazul PFA?

Va multumesc foarte mult!

Buna ziua,

In urma raspunsurilor d-voastra f corecte si complete, am inteles ca activitatea PFA se suspenda in CCC.
Intrebarea mea este daca pot lichida PFA-ul in aceasta perioada? Eu banuiesc ca nu dar as vrea o informatie corecta.
Sau pot infiinta un AF sau sa transform PFA-ul in AF?

Multumesc!
1. In perioada de CCC puteti sa faceti demersurile pentru lichidarea PFA.

2. - Eu zic ca puteti sa infiintati o IF dar sa nu obtineti venituri, adica sa nu fie activata aceasta.
- Dar mai bine intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)