avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
tudorvaleriu a scris:

1. Puteti incerca sa incheiati un CIM cu program redus (de o ora pe zi sau pe saptamana) cu orice firma sau o conventie civila de prestari servicii. Venitul nu conteaza, poate fi cat de mic.
2. Puteti incheia un CIM si cu cumnata dvs. (ca persoana fizica angajatoare) dar sa mergeti la ITM sa va ajute cu un model de CIM si sa va spuna cum se procedeaza.
3. Cand veti intra in CCC sa nu uitati sa incetati CIM.

Am fost la ITM Prahova si mi s-a spus ca pot incheia un contract cu cumnata mea ca persoana fizica angajatoare. Trebuie sa platesc la casa de pensii si la asigurari de sanatate, dar nu pot beneficia in urma acestui contract de indemnizatie pentru crestere copil, pentru ca acest venit nu este impozabil.
1. Cand mai primiti asemenea raspunsuri de la institutiile statului invatati-va sa solicitati si baza legala a raspunsurilor date.

2. - Cred ca persoana care v-a dat un asemenea raspuns ori nu a inteles ce doriti ori nu avea cunostintele necesare.
- Orice CIM presupune un salariu asupra caruia se fac retinerile legale: impozit, CAS, CASS si somaj.
- Conform Codului fiscal venitul din salariu este un venit impozabil.
Buna seara, va rog daca poate sa ma ajute cineva cu o informatie sau un sfat.
Sunt insarcinata in 5 luni si sunt av. def. de 2 ani iar in barou figurez din 2007.
Pana acum nu am platit niciodata contributia la fondul national al asigurarilor sociale insa
am platit la timp contributiile la c.a.a.
Pe mine ma intereseaza daca pot beneficia de indemnizatia de crestere copil de la fondul national sau voi beneficia de indemnizatia data de barou?
Si as mai avea inca o intrebare, este adevarat ca UNBR a dat o hot. la 6 dec. 2011 prin care anunta ca indemnizatia de crestere copil este de minim 40 % din valoarea salariului de referinta al avocatilor si anume 40% din 2300 ron?
Va multumesc si astept cu interes o informatie sau un sfat.
Buna ziua. Soatia a nascut pe 1 dec 2011 un baietel si nu poate beneficia de indemnizatie pt ca nu are 12 luni lucrate, asa ca voi intra eu(sotul) in ccc. Ea lucreaza ca si agnt de asigurari si plateste la stat impozitul pe venit (comisioane din asigurari). Intrebarea mea este daca poate in continuare sa practice acesta functie sau nu are voie sa lucreze nimic timp de 2 ani cat sunt eu in ccc, pentru ca de la as sociala mi s-a cerut o declaratie pe proprie raspundere ca nu lucreaza si ca nici nu va lucra pe perioada in care eu beneficiez de aceasta indemnizatie. Astept un raspuns! Va multumesc.
av.ciobanunicoleta:
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii ati avut venituri profesionale impozabile atunci veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) de la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.
2. Pe perioada cat sunteti in CCC nu mai puteti obtinevenituri profesionale asa ca nu mai puteti profesa.
3. In legatura cu ultima intrebare intrebati la UNBR.

benicuta:
1. Daca veti beneficia dvs. de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) nu conteaza daca sotia are sau nu venituri.
2. Sotia poate sa obtina venituri in toata perioada cat sunteti dvs. in CCC.
3. - Nu stiu cu cine ati vorbit dar nu v-a dat un raspuns legal, poate nu v-ati adresat unde trebuie.
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu prevede o asemenea conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Intrebati si la Primarie (unde depuneti actele pentru CCC) si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)