Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?
1. Asta nu o mai stiu, nu am regasit-o in actele normative pe care le am la dispozitie.
2. Dar conform Ordinului MMFPS 1474/2011 se iau in calcul si tichetele de masa asa ca daca facem o analogie ar trebui sa se ia in calcul si norma de hrana.
3. Dar mai bine intrebati la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale care este cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Sotia mea a avut un contract de munca pe perioada determinata, pana la 01 August 2011 (contractul a avut o perioada anterioara mai mare de 12 luni), pe 25 Iulie 2011 a intrat in concediu prenatal si a nascut pe data de 07 Octombrie 2011. Plata concediului prenatal a fost facuta de CASMB.
Este considerat venit plata concediului prenatal efectuata de CAS? Care sunt actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, in acest caz?
Din discutiile pe care le-am urmarit pe acest forum am vazut ca trebuie sa facem dovada ca in perioada 07 Octombrie 2010 - 07 Octombrie 2011 a realizat venituri spuse impozitului pe venit. Deci ... o sa dovedim cu o adeverinta de la angajator veniturile realizate in perioada 07 Octombrie 2010 pana la 01 August 2011 iar pentru perioada 01 August 2011 - 07 Octombrie 2011 ce fel de acte/dovezi/adeverinte vor trebui obtinute si de unde? Poate obtine sotia mea indemnizatie de crestere copil in acest caz?
1. Pentru perioada 01.08 - 07.70.2011 CJAS va completeaza adeverinta tip pentru CCC cu perioada in care v-a platit certificatele de concediu prenatal (sarcina).
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii se acorda la cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
3. Mergeti la Primarie de unde veti lua lista cu actele necesare si formularele tip de completat.
4. Pentru adeverinta tip pentru venituri sa luati doua exemplare, unul il completeaza angajatorul si unul il completeaza CJAS.
O sa revin cu modul in care m-am descurcat cu aceste demersuri!
Am fost dejea la primarie unde am primit o singura informatie: "Daca nu a avut venituri pana la nasterea copilului nu primeste indemnizatie". Cei din primarie m-au lasat sa inteleg ca concediul prenatal nu este venit ... deci femeia trebuie sa munceasca pana naste :)
1. Cine v-a raspuns asa este incompetent profesional.
2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca perioadele de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) sunt perioade asimilate celor de obtinere de venituri profesionale impozabile si sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC:
Art.2
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
3. Daca Primaria insista in a nu va primi dosarul pe acest motiv adresati-va Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) unde va merge dosarul dvs., trimis de Primarie, si care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.