avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
Buna ziua,
Am o intrebare legata de indemnizatia pentru crestere copil. Am nascut primul copil la inceputul anului 2011. Daca nasc cel de-al doilea copil inainte de terminarea concediului de crestere copil, cat va fi mindemnizatia pentru cel de-al doilea copil? Va fi cat a fost si pentru primul copil sau se va calcula in functie de veniturile nete pe ultimile 12 luni?
1. Regula spune ca pentru CCC2 va fi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
2. Dar:
- daca alegeti varianta cu pana la varsta de 1 an a copilului indemnizatia nu poate fi mai mare de 3.400 lei;
- daca alegeti varianta cu pana la varsta de 2 ani a copilului indemnizatia nu poate fi mai mare de 1.200 lei;
Buna seara,
E adevarat ca in cazul in care alegi CCC pana la 2 ani angajatorul are dreptul sa desfaca CIM-ul angajatului cand doreste fata de CCC pana la 1 an (cand e obligat sa reprimeasca angajatul pe acelasi post si timp de 6 luni dupa incetarea CCC nu are voie sa il concedieze)? Multumesc
1. Nu e adevarat.

2. OUG 111/2010 a fost modificata de Legea 132/2011si acum spune urmatoarele:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc de raspuns.Mai am o intrebare daca se poate :)
La calculul sumei ce se acorda lunar ca indemnizatie (cei 75% sin salar) se ia in considerare si norma de hrana (in cazul bugetarilor din MAI)?

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)