avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
Buna ziua!

Sunt asistent personal al primului copil (grad handicap), care a implinit in iulie varsta de 3 ani, deci nu mai beneficiem de indemnizatie crestere copil cu handicap.
Pe cartea de munca sunt angajata din iulie 2010, pe perioada determinata, dar mi s-a prelungit cu inca un ana contractul, deci am intrat deja in al doilea an de angajare fara interupere (din iunie 2011).

Sunt insarcinata cu al doilea copil (se va naste la inceputul anului viitor - prin urmare am, conform legii, 12 luni consecutive de angajare pe cartea de munca inainte de nasterea acestuia).

Sotul este student in strainatate.

La Primarie (unde sunt angajata), DGASPC si CAS mi s-a zis ca eu nu am dreptul sa iau si salariu de asistent personal (sau indemnizatie de ingrijire copil cu handicap, daca doresc) pentru primul copil si in acelasi timp indemnizatie de crestere copil pentru al doilea.

Va rog mult sa ma lamuriti, daca situatia este asa sau nu, si ce pot face.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Andreea
1. Pentru a intra in CCC2 si a primi indemnizatia aferenta trebuie sa vi se suspende contractul individual de munca.

2. Eu stiu ca indemnizatia pentru copilul cu handicap nu are legatura cu indemnizatia pentru CCC asa ca se pot cumula cele doua.

3. Cine v-a spus ca nu se poate sa va spuna temeiul legal.

4. Intrebati si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Va multumesc pentru raspunsul rapid. Sunteti prima persoana care imi spune ceva concret si de ajutor.
tudorvaleriu a scris:

1. Pentru a intra in CCC2 si a primi indemnizatia aferenta trebuie sa vi se suspende contractul individual de munca.

2. Eu stiu ca indemnizatia pentru copilul cu handicap nu are legatura cu indemnizatia pentru CCC asa ca se pot cumula cele doua.

3. Cine v-a spus ca nu se poate sa va spuna temeiul legal.

4. Intrebati si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

Dupa cum ati spus, AJPS a confirmat, si m-am uitat si in actele normative de rigoare:

Cf. Legii 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap am dreptul sa optez fie pentru a fi angajat ca asistent personal fie pentru a primi indemnizatie lunara pentru ingrijirea copilului cu grad de handicap (art. 42, al. (4)).

Pentru a intra in CCC2 trebuie ca dupa cele 42 de zile de obligatorii de concediu sa mi se intrerupa contractul individual de munca ca asistent personal si sa optez (la DGASPC) pentru acea indemnizatie mentionata mai sus.

Cf. Codului fiscal in vigoare, indemnizatia de drept acordata in baza art. 42, al. (4) din Legea 448 / 2006, alaturi de alte indemnizatii lunare si drepturi cuvenite copilului cu grad de handicap reprezinta venituri neimpozabile, deci se cumuleaza cu indemnizatia pt CCC2.

Cu actele obtinute in pasii de mai sus ma prezint la AJPS la biroul pentru indemnizatii CCC si voi putea primi indemnizatia pt CCC2, fiind in acord cu legea.

Cum spuneam, daca nu imi raspundeati dvs., nu stiam unde sa ma duc si ce legislatie sa caut. Va multumesc inca o data pentru ajutor.

Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
Andreea_Sro, utilizator
Ma bucur ca Avocatnet.ro v-a fost de ajutor!
Sunteti una din multele persoane care si-au rezolvat problemele datorita raspunsurilor, recomandarilor si sfaturilor noastre.
Vom fi mereu alaturi de cei ce au nevoie de noi!

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)